Доц. Стефан Стефанов и проф. Румен Ваташки представят книгата. Снимка radian.bg

В художествената галерия „Елена Карамихайлова” в Шумен беше представена последната книга  на проф. Румен Ваташки, доктор на теологическите науки в ШУ „Епископ Константин Преславски“.  Академичната проява беше свързана с неговия труд „РОДОСКИТЕ СЪВЕЩАНИЯ (1961, 1963-1964) И ДИАЛОГЪТ ЗА ВСЕПРАВОСЛАВНО ЕДИНСТВО“.  Според рецензента доц. Стефан Стефанов, целта е тази монография да стигне до по-голям кръг читатели.  Тя популяризира малко известни факти, станали повод за нови богословски изследвания.  Разработва се темата за единството на православната църква, основана на документи от няколко фонда в Централния държавен архив.

Проф. Ваташки уточни, че книгата е отпечатана в края на миналата година и е посветена на 25-годишнината на катедрата по богословие в Шуменския университет, която вече е закрита, а специалността е преминала към катедрата по история  и археология.  Преподавателят работи в областта на българската църковна история, изследва отношението на българската православна църква към католическата пропаганда на западните мисии у нас.  През  2009 г. проф. Ваташки спечелил стипендия от Католическия комитет за културно сътрудничество във Ватикана, за  да работи в секретния архив на институцията.  Няколко месеца по-късно му отказали стипендията и той се амбицирал да ползва Центалния държавен архив.  Там открива  документи,  много от които  написани на гръцки език – кореспонденция на цариградския патриарх с българския патриарх, преведени от доц. Апостол Михайлов,  преподавател в Духовната академия.  Там била и кореспонденцията на българския патриарх Кирил с румънския, както и на константинополския патриарх с кардинал от Ватикана.  Научните  анализи на проф. Ваташки са събрани в два тома.  Той не се отказва да работи и в бъдеще със секретния архив на Ватикана, където е пребивавал четири години.

Проф. Христо Трендафилов по време на дискусията. Снимка radian.bg

По време на дискусията проф. Ваташки отбеляза, че Българската православна църква е изпратила свой представител на Световния съвет на църквите по време на Втория Ватикански събор през 1965 година, много по-късно за разлика от църквите в останалите духовенства в бившите социалистически страни.  От документите на събора личи, че Ватикана е търсила диалог с православните вероизповедания.  Актуална тема в днешната сложна обстановка на верски противоречия и войни.

Интересна беше темата  за монасите в Зографския манастир, обвинени по време на Втората световна война за сътрудничество на германското правителство.  „Историята на българската православна църква е история на българския народ” – напомни проф. Ваташки, отговаряйки на въпроси на гостите.

Той си спомни, че е представял няколко свои книги в шуменската галерия.  Първата  била през 2000 г. – поетичен сборник  „Късни кокичета”, илюстрирана от Спартак Паскалевски.  Проф. Тотю Тотев тогава много настоявал заглавието да бъде „Сърдечен архив”, припомни в залата проф. Христо Трендафилов.  Оттогава проф. Ваташки стихове не е писал.

На чаша бяло вино богослови, писатели, художници и журналисти върнаха лентата на съвместните си прояви в галерия „Елена Карамихайлова”, като си пожелаха и в бъдеше тя да събира  изследователи на българската история по повод на нови книги.

Валентина Минчева

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име