Магическите скали на Мадара и култовият паметник са сред най-посещаваните обекти в Шуменско. Снимка radian.bg

Стара кухня, древни занаяти и езически ритуали ще посрещнат гостите на втория национален средновековен събор „Магическата Мадара“, който ще се проведе на Еньовден в археологическия резерват Мадара.   Организатори на събитието са община Шумен, регионалният исторически музей и клуб „Традиция“.

В събора ще участват реконструктори и любители на историята от цялата страна, които ще демонстрират елементи като бит, облекло, кухня, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за нашите земи през Средновековието.  Идеята е участниците да се доближат максимално до средновековния начин на живот, обясниха от шуменския музей.

Мястото и времето на провеждането на събора не са избрани случайно, изтъкват организаторите.  Мадара е сакрална земя от хилядолетия.  Скалите и водата тук са били свещени и магически за праисторическите хора, траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани.  Тук са се преплитали пътищата на религии, народи и култури.  А времето е точно по Еньовден – древен празник на лятното слънцестоене, съчетал в себе си и християнство, и езичество, чиито следи водят до предисторически времена.  Затова на празника ще бъдат възстановени и изпълнени народни, християнски и езически ритуали и обреди.

Съборът ще бъде открит официално на 24 юни от 10 ч.  В 10,30 ч. започва спектакълът „Създатели на Българската държава”, който ще бъде представен от шуменския клуб „Традиция“.  В 11,30 ч. са възстановките на Еньовденски обичаи.  В 14 ч. ще има камерен концерт „Равноденствие”  на център „АРТПИЕРИЯ” от Бургас.

През деня ще има различни демонстрации:  боравене с хладно историческо оръжие – меч, сабя, копие, щит, боздуган, брадва; стрелба с лък по мишена;  хвърляне на копие и брадва; боравене с бич; конна езда и възможност за разходка на кон.  Безспорен интерес ще предизвика и средновековната кухня с възможност за дегустация. Предвидени са и лекции на тема въоръжение, бит, облекло, обичаи, както и представяне на традиционни занаяти като грънчарство, металопластика, монетосечене, сарачество, дърворезба, тъкачество, ковашка работилница, пекарство, средновековна кухня и питиета, шапкарство.

Участниците в събора са клубовете „Традиция“ от Шумен,  Велико Търново, Велики Преслав и Добрич, сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” – Варна,  клубът за средновековни бойни изкуства „Ратина ” – Сливен, екип на крепост „Туида” – Сливен, СНЦ „Крумъ Страшний” – Шумен, Родолюбивий комитет „Крум Страшний” – Шумен, Патриотичен клуб „Възраждане” – Търговище, „Вояк” – Митко Великов – Варна, Винарска изба „Йоргов” с традиционни български вина, Пенко и Димитър Ценкови с ръчно ковани остриета и оръжие, група за средновековна реконструкция – Лом,  гости-реконструктори от Унгария, Цвети Терзиева  с плетени колани на кора, Иван Рендаков  с художествена металопластика и накити, клубове по бойни умения.

В деня на събора, 24 юни, билетите за вход в НИАР „Мадара“ ще бъдат намалени на цена от 2 лв., съобщиха от регионалния музей.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име