Сектор 3, разположен близо до Северната крепостна стена на Абритус. Снимки radian.bg

Започнаха редовните археологически проучвания на резерват „Абритус”, съобщи ръководителят на екипа Галена Радославова.  Обект на разкопките отново е сектор 3, разположен близо до Северната крепостна стена на Абритус.  Очакванията на археолозите са да бъдат изяснени окончателно архитектурните планове на няколко масивни сгради, датиращи от 5 век, които бяха разкрити през изминалите археологически сезони.  Разкопките ще продължат един месец.  Целта е след това сградите да бъдат консервирани и реставрирани, и съответно адаптирани за туристически посещения.

В екипа са включени трима археолози и един реставратор, наети са и седем работници.  За тазгодишните археологически проучвания община Разград е отпуснала 5 000 лева, а 14 800 лева осигурява Министерството на културата.

Миналото лято в проучената източна част на сектор 3 археолозите откриха многобройни керамични фрагменти от съдове – гърнета с характерната за периода украса от врязани хоризонтални и вълнообразни линии, фрагменти от съдове с черна излъскана външна и вътрешна повърхности, костени шила.  Сред находките бе също бронзов коланен накрайник, както и един бронзов реликвен нагръден кръст с изображение от едната страна на Христос, а от другата на Богородица Оранта, припомни Радославова.

Галена Радославова, ръководител на екипа, провеждащ археологически проучвания в Абритус

Късноантичният град Абритус, намиращ се в римската провинция Мизия Секунда, е един от най-значимите археологически обекти в България.   Проучванията тук са започнали още през 80-те години на ХІХ в. от местния любител – археолог Анание Явашов (по-късно академик), продължени в средата на ХХ в. от н.с. Теофил Иванов (по-късно професор) и магистър археолог Стоян Стоянов.  Те са подновени отново в 90-те години на ХХ век и до днес от екипа на магистър археолог Галена Радославова и магистър археолог Георги Дзанев (в първите години на проучването и с участието на н.с. Петко Георгиев като научен ръководител), с участието на магистър археолог Дилен Дилов и реставратор Стоянка Савова и на Иван Саров, историк и геодезист.

През изминалите повече от 20 години – с малки прекъсвания до 2012 г. включително, в Абритус са направени нови археологически открития с голяма научна стойност, допълващи знанията на археолозите за градоустройството, бита и религията на населението, живяло на територията на Абритус през размирните времена на три столетия (IV – VI в.), но и не по-малко драматични събития от средата на Х до 30-те години на ХІ век.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име