Шеф Манчев беше посрещнат в Шумен от препълнена зала

Шумен е десетият град, в който гостува Иван Манчев, за да представи третата си книга „Кошмари и мечти”.  Над сто души препълниха снощи фоайето на регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров”, за да се срещнат със своя любим телевизионен водещ-готвач.  Най-малкият посетител беше 7-месечният Преслав в детска количка – част от младо семейство почитатели. Видяхме над 50 представители на Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии”Проф. д-р Асен Златаров” – преподаватели и ученици. И как не, след като точно такъв техникум е завършил шеф Манчев!

Той вече 30 години е кулинар и ресторантьор.  От 15 години има свой бизнес – два ресторанта в София и два на морето. Първият си ресторант стартирал с девет маси, но перфектна кухня.  Ипотекирал си апартамента, за да купи най-скъпото кухненско оборудване.  Признава: „Не съм хазартен играч, но обичам да рискувам! Гледам напред. Гостът е вкъщи, клиентът е в ресторанта, а в него съм аз. Там той ще усети моето сърце. Когато влезете в ресторант, гледайте чинията! В нея се вижда собственикът на заведението. Тя ще покаже и характера на готвача,  и чистотата му, дори мислите му. Облеклото и посрещането на персонала са също важни. Някои си мислят, че като си хапват клиентите, започват да печелят…“

Иван Манчев е написал три книги, за да покаже кухнята на кулинарния занаят. За това го е провокирал приятелят му Явор Стефанов, който знае, че професионалният му опит ще е полезни и на други. Иван Манчев е стимулиран от онези истории в ресторантския бизнес, които показват характера на майстор-готвача, шефът на кухнята. А в едно меню винаги трябва да е „подписът на шефа”, създал заведението за хранене.

Учителите от професионалната гимназия разглеждат с интерес новата книга на шеф Манчев

Последната му книга „Мечти и кошмари в кухнята” съдържа 62 рецепти от професионалния път, освен историите от ресторантския му бизнес. Най-важният момент според него е продуктът – качеството, произходът му. Винаги пазарува от продавачите на селски продукти. Това съветва и участниците в предаванията си.

Гостът сподели: В предаванията „Черешката на тортата” и „Кошмари в кухнята” съм се стремил да покажа отношения и продукти. А качеството се постига, когато си задаваме въпроса: защо го правим?

Иван Манчев ни разказа случка, свързана с гостуването на Бил Клинтън в България. ЦРУ и нашето разузнаване били да крак да проверяват всичко, свързано с вечерята за 220 души.  „Само гащите не ни сваляха” – смее се авторът. В 19 часа трябвало да бъде готово менюто, а делегацията закъсняла с 25 минути. На всичко отгоре, станало ясно, че Бил Клинтън не обича сирене. Но шеф Манчев успял да смени салатата му и да покаже стил с подновената свежа салата, а не салата с вода…

И досега кулинарът се възмущава от безхаберието в занаята. Пред шуменската публика призна: „То е като безхаберието в човешките отношения. Полудявам и започвам да се карам! Това са кошмарите и затова съм озаглавил книгата си „Мечти и кошмари”. Цяла глава от книгата съм посветил като бизнес указание за мераклиите да правят ресторант. Първият си ресторант кръстих „Кактус”, открих го през 2003 година. Защо това име? Защото кактусът те боде и те кара да вървиш напред, да успяваш… Никой не ме познаваше в този бизнес, макар че бях сред най-добрите готвачи на България. Девет години по 16 часа на денонощие му посветих в работа. Исках да защитя своя бранд и когато клиентите идват при мен, да го усетят”.

Вече презентирал книгата си в десетина града на България, шеф Манчев и при нас чу въпросът: „Ама наистина ли има такива кошмари в кухнята, като от предаването?” Отговорът разсмя публиката: „Да, наистина има такива! Собствениците знаят, че ще отидем с камера и ще снимаме. И пак е катастрофа! Като една собственичка. Пуснала си телевизора и гледа в кухнята любимия сериал, вместо да я изчисти”.

Най-малките почитатели на шеф Манчев

Един от най-малките участници в срещата попита за любомито ястие на Иван Манчев. Както очаквахме, той каза: „Това са сармите. В лозовите сарми се слага само джоджен! Както в супа топчета и мусака се слага чубрица. Кимион се слага само в кебапче. Според статистиката, 60 процента от българите обичат шкембе чорба. Но във Варна тя се прави с кисело мляко. А по принцип шкембе чорба се прави с прясно мляко, масло, хубав кокъл за бульона. Когато е по правилата  – вкусът избухва в устата!” И май всички взехме да се облизваме…

С  бутафорни истории от „Черешката на тортата” гостът разсмя до сълзи публиката. Той е категоричен, че трябва да готвиш на хората нещо, което си ял, което си преживял лично. Артистичен по дух, спонтанен с почитателите си, шеф Манчев влезе в пряк контакт с всички, които зададоха въпроси. Залата беше препълнена, за да стигне до почитателите си. Но все пак на края той взе микрофон и каза: „Чрез храната човек изразява себе си.  Осем години снимам предаването „Черешката на тортата”. Над 500 души са участвали в него. Комичните моменти са много. Но пак ви казвам, храната е изживяване, храната е вдъхновение. Кухнята – това ми е призванието!”

Защо няма „Мишлен” в България? Тази запазена марка е в топ ресторантите по света вече 118 години. А максимумът от „звезди”, който престижната ресторантьорска верига дава по света е ТРИ! „Мишлен” – звучи много френски, много изискано, а българските „кошмари в кухнята” са факт. Не само в книгата на Иван Манчев. Той каза: „Тази верига ресторанти изисква оригинални продукти, произведени от определен район, който се намира на 100 км от самия ресторант. У нас няма потребители, които да ценят тази храна, като месечно да я посещават два пъти. Готвачите трябва да са много добри професионалисти. Потребителите, разбира се, трябва и да са платежоспособни. Те отиват в „Мишлен” заради философията на храната – уникалното в менюто, изненадата на шефа на кухнята.

Българската храна е индустриална. А 60 процента от храната е здраве, останалото е генетика. Проучване е доказало, че хората в градовете се хранят най-нездравословно. Консумират храна с много консерванти, оцветители, подобрители… по-бедните хора, които си произвеждат плодове и зеленчуци на село, ядат по-здравословна храна.

Най-новата мисия на Иван Манчев е съвместно с омбудсмана Мая Манолова да обикалят училищата, за да проверят какво ядат децата в ученическите столове. Стартът е през месец май. По инициатива на американското посолство преди четири години Иван Манчев отива в САЩ, за да вземе модела на хранене на американците. Той сподели: „В момента в американските училища децата се хранят изключително здравословно. По дати за цялата година е определено менюто и правителството във всеки щат следи това. Въведен е предмет за начина на хранене. Във всяко училище има зеленчукова градина, където учениците работят, а продукцията се консумира в столовете им. В България децата се хранят много зле, некачествено. Но с дневен оклад 2 лева не може да е друго. Трябва финансова подкрепа и от държавата. Ще работя за здравословното хранене! Не трябва да се предаваме!”

Едно от децата попита за любимото му занимание. Иван Манчев кара колело, играе тенис на маса. Сменил си е начина на хранене и за 7 месеца е отслабнал с 15 кг, без да се лишава от нищо. Шуменци го поздравиха за новата визия, която няма как да не го поласкае.

Автографи за малки и големи

С бурни аплодисменти те изпратиха автора. По време на срещата бяха продадени около 30 броя от книгата му „Мечти и кошмари”. Над 50 зрители чакаха за автограф. Много се възползваха от дългата опашка и отидоха до книжарница „Хеликон”, за да си купят книгата и да вземат автограф от автора. Сърдечността и честността на професионалиста спечели шуменци. Той си тръгна с благодарност от радушния прием, за да продължи за следващата си среща с жителите на Благоевград.

За нас остана удоволствието от емоционалната среща. Също като в „Черешката на тортата”, която завършва с афоризма: „Има само една разлика между дългия живот и добрата вечеря. При вечерята сладкото идва на края”. Иван Манчев ни беше десертът за вечерята след тази вдъхновяваща среща.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име