Проф. Минчо Минчев и диригентът Марк Кадин поднесоха на шуменци незабравим концерт. Снимки Радиан.бг

На 13  март – рожденият ден на Панчо Владигеров, шуменци отбелязаха 119 години от рождението на класика на българската музика и 25 години от учредяването на фондацията на неговото име. Най-европейският български композитор, чието име носи и Българската музикална академия, беше почетен с концерт на симфоничния оркестър на Българското национално радио с главен диригент Марк Кадин.

Фондация „Панчо Владигеров” подпомага развитието на младите музикални дарования. Досега са проведени 7 международни и 8 национални конкурса, осъществени съвместно с община Шумен и Министерството на културата. Международните конкурси са под патронажа на председателя на Народното събрание, а националните – под патронажа на шуменския кмет. Международните конкурси за пианисти и цигулари са през четири години, а през 2014 г. беше добавена още една специалност – камерно пеене. Фондацията организира концертна дейност на отличените млади изпълнители, провежда теоретични конференции, издателска дейност, свързани с творчеството на Панчо Владигеров. От създаването й досега неин председател е световноизвестният наш цигулар Минчо Минчев.

Домакините представят на Цвета Караянчева изложбата, посветена на Панчо Владигеров

На празничния концерт в ДКТ „Васил Друмев” снощи присъстваха: Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, Румен Димитров – заместник-министър на културата, Александър Велев – генерален директор на БНР, Джорж-Марк Райнов – член на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, проф. Юлиян Куюмджиев – заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, общественици и културни деятели.

Специално място в празника имаха ръководителите на областта и общината, които посрещнаха гостите. Във фоайето на театъра беше подредена фотоизложба за международните и националните конкурси „Панчо Владигеров” през годините в Шумен.  Диана Дечева – изпълнителен директор на фондацията, посрещна официалните лица и представи накратко звездните мигове на лауреатите от конкурса. Близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови, млади пианисти, вече ученици във Варна, се срещнаха на гостите.

Близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови бяха сред гостите на концерта

На първия си концерт на шуменска сцена симфоничният оркестър на БНР и цигуларят Минчо Минчев свириха творби на Бетховен, Макс Брух, Панчо Владигеров. Няма как публиката да не се развълнува от пиесите от цикъла „Класическо и романтично” и от българската сюита за цигулка и оркестър на Владигеров. Защото те звучат по неповторимия Владигеровски начин – класически, с музикалната интерпретация на неравноделния български такт, с широтата на фолклорната ни традиция, която прави известен в цял свят нашият шуменски композитор.

Симфоничният оркестър на БНР

Първите отличия за Минчо Минчев – плакет и грамоти, връчиха Цвета Караянчева и Джордж-Марк Райнов от името на представляваните институции. Председателят на фондация „Панчо Владигеров” благодари с думите: „Ако няма съмишленици, ако няма приятели, няма да се случи това голямо дело. Благодаря на всички, които работиха заедно с мен 25  години”.

Проф. Куюмджиев отличи именития ни цигулар с най-голямата награда на Съюза на Българските музикални и танцови дейци „Златна лира”.  Публиката бурно аплодира любимия музикант, а проф. Куюмджиев пожела: На многоя лета!  С поклон към шуменската публика Минчо Минчев каза: „Ние сме музиканти и работим много, за да бъдат нашите изпълнения още по-вълнуващи, още по-разтърсващи. Какви невероятни неща се случват тази вечер! В Шумен е създаден първият симфоничен оркестър в историята на България, а тази вечер за първи път тук гостува симфоничният оркестър на Българското национално радио. Искрена благодарност на неговите музиканти, с които съм свирил през годините и се надявам да го правя и в бъдеще! Един оркестър без диригента си не е даже и половин оркестър. С Марк Кадин – този голям музикант, за първи път свирих тази вечер”. С аплодисменти и възклицания „браво” публиката извика на сцената диригента. Цигулар и диригент се прегърнаха и обещаха нови срещи на шуменска сцена.

Проф. Куюмджиев връчи Златната лира на проф. Минчо Минчев

Прочетени бяха поздравителни адреси от Панчо Владигеров – младши, внук на композитора-класик; проф. Милена Моллова – почетен гражданин на Шумен, учредител и дарител на фондация „Панчо Владигеров”, настоящ член на фондацията; д-р Красимира Колева – учредител и дарител на фондация „Панчо Владигеров”; културни и образователни институции в община Шумен; „Алкомет” АД  – спонсор на конкурсите; Първа инвестиционна банка; „Ротари клуб Шумен” и др.

През октомври е Международният конкурс по камерно пеене „Панчо Владигеров”, когато ще се явят младите таланти на България. Остава отговорността на следващите поколения шуменци, които трябва да съхранят музикалните традиции на своя град. Само след година ще честваме 120 години от рождението на композитора, който накара света да свири българска класическа музика и да я съхрани в летописа на световната култура.

Валентина МИНЧЕВА 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име