Турската компания „Тарким“, която е най-големият производител на биоетанол в южната ни съседка, проучва възможностите да изгради завод в Североизточна България и в момента избира между градовете Шумен и Разград.  Това стана ясно след среща на представители на фирмата с областния управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Инвестиционното намерение на компанията е да изгради предприятие, което ще произвежда продукти, базирани на преработката на царевица.  Инвестицията е за около 35 милиона евро, предвижда се разкриване на 200 работни места, производственият процес ще е непрекъсваем. Продукцията ще бъде модифицирано нишесте и фуражи. Суровината, от която предприятието се нуждае, е 100 000 тона царевица годишно, ще бъде необходимо и използване на 3000 кубика вода дневно.

По време на срещата тази седмица, областният управител на Разград Гюнай Хюсмен е изразил своята подкрепа за потенциалната инвестиция в Лудогорието, като е изтъкнал предимствата на региона пред съседните области, съобщиха от областната администрация.  Гюнай е посочил, че Разградска област е девствен за инвеститори регион, има работна ръка, както и специалисти от Филиала на Русенския университет и гимназиите в областта, недалеч има пристанище, пътната инфраструктура е добра, а където все още не е – се модернизира.  Гюнай Хюсмен е предложил на инвеститорите да разгледат и потенциални имоти – бившия КОС в Разград, който е държавна собственост, както и общински терени в Исперих.

До този момент представителите на турската компания още не са били на оглед в Шумен.  Въз основа на срещите си в региона, членовете на бизнес делегацията ще изготвят доклад за акционерите на „Тарким“, които ще решат дали и къде да инвестират в България.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име