Община Шумен сключи договор с Еasypay за изплащане на местните данъци и такси, съобщи финансовият заместник-кмет Татяна Костова.  Всички жители на Шумен вече могат да плащат задълженията си към общината чрез касите на Еasypay в цялата страна или чрез интернет-платформата ePay, независимо дали са в България или в чужбина.

Паричните преводи се правят по ЕГН на физическо лице или по ЕИК на фирма, като не е необходимо да се посочва партидата, по която се внасят суми, обясниха от община Шумен. Заради сключения партньорски договор таксите за преводи са по-ниски, съобщи Татяна Костова.  Подробна информация е публикувана на сайта на община Шумен в раздела за бюджет и местни данъци.

Новият начин на плащане дава възможност на гражданите бързо, евтино и лесно да погасят задълженията си към общината и е голямо улеснение за хората, живеещи извън Шумен или извън страната, коментира финансовият заместник-кмет.    Костова посочи, че безкасовите плащания се увеличават и вече са по-голяма част от внесените на каса задължения. За миналата година от общо 18 милиона лева местни данъци и такси, над 9,5 милиона лева са платени безкасово, съобщи Татяна Костова.

Новият център за услуги на гражданите беше показан на журналистите

В момента гражданите могат да изберат 8 начина да внесат задълженията си към община Шумен. Освен в брой на касите на общината, хората могат да използват ПОС терминал, банков превод, Еasypay и онлайн плащане чрез ePay, а в местната данъчна служба е разкрито гише на FastPay за комунални разходи.  Първият етаж на сградата на общината е обновен и гражданите се обслужват в две обособени зони – център за информация и общинска данъчна служба.

Тази година плащането на данъците започна още в средата на януари и до 30 април има 5-процентна отстъпка за хората, които предплатят цялото си годишно задължение, напомни Татяна Костова.   По предварителни данни през първото тримесечие на годината в общината са постъпили около 4,7 милиона лева от данъци и такса смет, докато миналата година сумата е била 4,130 милиона лева, съобщи Татяна Костова.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име