Днес православните християни честват най-големия и светъл християнски празник – Възкресение Христово, наречен още празник на празниците или Великден.

Възкресение Христово отразява в най-пълен вид християнската догма, а именно – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят.  На този празник християнската религия чества връщането на Иисус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръста и погребан.

„Нашата надежда е Христос Възкръсналият и ако с вяра се приближим към Него, ние явно ще усетим Неговата любов, която влезе в нашия живот и го направи пълноценен и щастлив.  На всички нас да помогне Възкръсналият Спасител и да укрепи вярата ни чрез радостното преживяване на Светата Пасха!” – тези пожелания отправя към вярващите Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

След църковната служба, по традиция се подготвя празничен обяд за цялото семейство, а яйцата, козунакът и агнето са три от основните елементи на великденската празнична трапеза.  Всяка година традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Страстната събота.  Първото червено яйце се поставя под иконостаса. Червените яйца имат и друга символика – когато имаме гост на Великден, старите хора казват, че трябва да му се подари червено яйце, за да може богатството никога да не напуска дома.

Великден се празнува седем дни – т. нар. Светла седмица, а в продължение на 40 дни православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!

Пожелаваме ви светли Великденски празници! Нека те да ви донесат здраве, мир и надежда!

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име