Българите, което работят в чужбина, са изпратили на своите семейства над 1 милиард евро през 2017 г.  Данните бяха обявени от БНБ.  Преводите от емигрантите за миналата година се увеличават значително в сравнение с предходната – от 869 милиона евро през 2016 г. на 1,15 милиарда евро през 2017 г.

Общият размер на постъпленията от чужбина обаче със сигурност е много по-голям, тъй като БНБ отчита само средствата, изпратени по банков път и чрез парични трансфери, подчертаха анализатори.

Средствата, които емигрантите изпращат у нас, постепенно достигат до предкризисните нива от 2007 г. и 2008 г. и реално тези пари са основният фактор, който движи икономиката напред, тъй като са по-големи от чуждите инвестиции.  За сравнение, чуждестранните компании са инвестирали в България само 901,9 милиона за цялата 2017 г.  Анализаторите обаче подчертават, че по-голяма част от чуждите капиталовложения идват под формата на заеми, отпуснати на български предприятия от техните компании-майки. Тези средства трябва да се връщат и в повечето случаи това доказва, че интересите на инвестицията не са дългосрочни. За първите десет месеца на 2017 г. например размерът на този тип инвестиции е 80% от всички привлечени капитали отвън.

От друга страна, парите на емигрантите отиват директно в потреблението. Голяма част от тези средства покриват разходи за здравеопазване, образование и погасяване на заеми. Част от тях се насочват и за започване на малки и семейни бизнеси.  Най-много средства идват от емигрантите в САЩ, Испания и Гърция.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име