Директорите на областните болници са взели решение на Общото събрание на сдружението, проведено в Ямбол, да поставят ултимативно исканията си до министъра на здравеопазването. В писмото им до Кирил Ананиев се казва, че в лечебните заведения се натрупва напрежение сред персонала, които назначените от Министерството на здравеопазването директори вече не могат да овладеят.

Основните причини за това са новата методика за субсидиране, в която парите за спешна помощ са намалени наполовина и новият стандарт за финансово управление, който, ако бъде приложен ще доведе до загуба на най-ценния ресурс на държавните болници – медицинския персонал.  Лекарите, медицинските сестри и акушерките, лаборантите заплашват да напуснат болниците, ако бъдат лишени от средствата давани за допълнително материално стимулиране, получавани досега.

Директорите на държавни болници изразяват категорично несъгласие с налаганите императивни текстове в стандарта, свързани с просрочените задължения, които според тях създават впечатление за некомпетентност на мениджърите, а истинската причина за натрупаните дългове е погрешната политика, водена години наред.

Директорите на държавни болници заявяват, че след обсъждане единодушно са решили да заявят своята готовност да напуснат управлението на болниците, за да не стават съучастници в тяхното унищожаване.  Писмото е адресирано освен до министър Ананиев и до премиера Бойко Борисов.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име