Евродепутатът Петър Курумбашев в разговор с Веселин Пенчев, Ася Асенова, Иван Капралов и Тодор Тодоров след срещата в Шумен

Голям интерес предизвика сред шуменци срещата с Петър Курумбашев – евродепутат от БСП /гражданска квота/ и журналиста Явор Дачков, която се проведе преди два дни в регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.

Петър Курумбашев е завършил софийската математическа гимназия, а след това специалността „Изчислителна техника“ в МЕИ.  Кариерата си е започнал с предаването „Ку-ку” по БНТ.  Две години е бил общински съветник в София, два мандата – народен представител. Сега се чувства като „50-годишен юноша старша възраст”.  В Европейския парламент е член на комисията за индустрии, иновации, енергетика и комисията за транспорт и туризъм. Участва в Европейската агенция за киберсигурност. Корумбашев получи наградата в направление „Транспорт”, един от 17-те наградени евродепутати за 2017 година. Поканен да участва в предизборния щаб на БСП за президентските избори, тогава казва на бъдещия президент Румен Радев: „Аз единствен имам интерес от избирането ти за президент, защото тогава Илияна Йотова ще стане вицепрезидент, а аз ще стана евродепутат. Всички работят за тебе по любов. Аз съм единственият интересчия”.

Десетки шуменци дойдоха за среща и разговори с Петър Курумбашев и Явор Дачков

Специално място в разговора си с шуменци Курумбашев отдели на електрическите и водородните технологии при автомобилите, за които хората зададоха конкретни въпроси.  Една електрическа кола харчи ток на стойност 3 лв. за разстояние 100 км, но струва 100 000 евро!  В Северна Холандия вече обмислят влаковете да се движат с водород. Целта е опазването на природата и човешкото здраве.

Той коментира киберсигурността и подчерта, че големите европейски държави не искат да има силна организация за киберсигурност в ЕС.  Германия има 900 души за целта, Европейската агенция – 80, а у нас няма агенция за това важно направление. Киберсигурността е свързана с разузнаването и затова всяка държава държи да е самостоятелна.  Проблем има и с личните данни.  Казва се, че данни събрани за една цел, не могат да се използват за друга цел.  Защо прокуратурата да не може да ползва данни за престъпник, заловен от Европол и обратно? Вече има напредък при решаване на проблема с намесата на българските евродепутати.

Колкото до вътрешната политика, той каза: „Аз бих попитал Бойко Борисов: това ли са двете най-важни политически лица в държавата: чистачката от затвора и кондукторката от изгорелия влак? Аз други в тая държава не видях да си вършат работата! Няма охрана, началници, министри. Главните герои на деня бяха чистачката и кондукторката”.

Курумбашев с проф. Ивайло Петров и Александър Александров от Смядово

Журналистът Явор Дачков, собственик на сайта „Гласове”, посочи, че като журналист от години не получава достъп до големите телевизии.  Иначе във Фейсбук е свръхактивен, пише и за седмичника „Галерия”.

И добави: „Това, че сме член на ЕС, не е намалило у нас корупцията, нито е дало свобода на медиите.

Свободата на словото е все по-трагична.

Цензурата е категорична”.

Как да се изгради алтернатива на сегашното статукво, което управлява? Явор Дачков отговори: „Във ГЕРБ концепции няма. Там властта е заради самата власт. Държавата се отказва от всички свои задължения, на практика нямаме държава. Последният пример е с избягалите затворници. БСП успя през годините да се запази като партия, която може да управлява в коалиция. След изборите за европарламент, ще се разберат нагласите и за следващите местни избори. БСП трябва да се възползва от модела, с който спечели президентските избори. В обществото ни има апатия, но от политиката зависят много неща. През последните години почти всякакви хора се изредиха да управляват в ГЕРБ.  БСП вдигна политическото си ниво с позицията си по теми за Русия, Истанбулската конвенция и др.”

Явор Дачков е шокиран, че нито една медия в чужбина не е разследвала случая с отровения руски шпионин в Англия. Корпорациите и там имат основна роля във финансирането на медиите. Затова ББС и „Ню Йорк таймс” вече са пример как не се прави журналистика, според него.

Проф. Димитър Игнатовски попита: „Ще я бъде ли християнска Европа, или няма да я бъде?”. Явор Дачков отговори: „За първи път през 2017 г. отрицателният прираст на населението в Германия е спрян. Емигрантите помогнаха.

Европа сама се отказва от своята християнска идентичност

Достоевски е казал, че Европа е гробище за скъпи покойници. Аз не съм против Европа. Имам приятели, които са леви и споделям тяхната тревога. В момента Европа се управлява от малък елит, който масово не се харесва от европейците. Аз винаги се пазя от това да превръщам християнството в идеология, защото християнството е живот чрез тайнствата в църквата, а не когато го превърнем в антипод на либералната идеология. Преди четири години във Франция бяха махнати кръстовете от училищата и сега не е редно да се наричаш там християнин – със закон! Но защо е тази емигрантска криза? Да си припомним войните, които САЩ водят в Ирак, Афганистан, Либия… Потресаващото е, че политическият елит, който има съвсем други интереси от емигрантите, жертва цял един континент за собствена изгода. САЩ целенасочено вкара клин между Германия и Русия, между Европа и Русия, за да не може Европа да е истински европейски континент. Още преди 60 години един от най-големите френски писатели Жорж Бернанос пише, че „Европа е разлагащ се труп”. Прогнозата ми е песимистична заради потресаващия скандал в Сирия. Там управлява християнски президент, лекар, завършил престижни университети в Европа, голяма част от населението там е християнско, но го изкараха най-голямото чудовище, за да атакуват Сирия, където има петрол. САЩ се съюзи с „Ал Кайда”, която взриви кулите-близнаци в Ню Йорк и подкрепя бунтовниците, свързани с „Ал Кайда”. Единствено Путин се противопоставя на това. Аз съм вярващ човек и мисля, че това е провидение. Има упадък на разума и човечността на световно ниво. И в тоя смисъл, извинявайте за израза, ние сме прецакани. Аз си мислех, че Бойко Борисов е някакво местно падение, ще трае малко време и  ще си отиде. Виждате, че той се разполага чудесно в европейския и в световния контекст”.

Бившият кмет Красимир Костов постави остро въпросите на управлението: „След като ГЕРБ няма идеология, с какво управлява? Управлява с паричен и властови ресурс. В основата обаче е корупцията. Тя източник на властта на ГЕРБ. Затова има умора в обществото от неговото управление. Предсрочни парламентарни избори ще имаме преди изборите за европарламент. Демокрацията ни е фасадна. Няма демокрация и в медиите.

Основата на ГЕРБ е корупционната държава

Както има световно правителство зад кадър, така има и паралелна държава България. Лошото е, че има паралелни партии в самите партии. За да стане БСП алтернатива, са нужни три условия: диктуване на дневния ред на централно ниво, адекватна активност по места, раздвижен пиар на идеите”.

Тази тема Явор Дачков коментира: „По-страшното от наличието на корупция е липсата на възмущение от нея! Във вестник „Галерия” през 2011 г. извадихме случая с Мишо Бирата. Колко избори спечели Борисов оттогава? И то не само с купени гласове! Те не решават изборите. Публикувахме как премиерът казва на шефа на митниците: „Изведи тези полицаи оттам, защото обещавах да не го закачат”. Никой не се възмути от това. Понеже Борисов е народен човек, не му се лепи никакъв скандал. Нищо не може да го събори. Освен накрая да се появи нещо дребно и различно. Ако самите хора не се променят, няма кой да промени държавата ни. Ние българите се проваляме в това. Правил съм големи грешки в политиката, но от желание за промяна. Другият ни голям проблем е разделението. БСП не управлява, защото Първанов я разцепи. Ние от ДСБ пък разцепихме СДС и унищожихме дясното. Но в политиката не сприхавостта, а търпението добър съветник.  От 15 години погребват БСП, но тя е с 2,5 процента след ГЕРБ по народно доверие. Тук е и

победата на всичко ляво, което може да се обедини

БСП има шанс да събере всичко, което се е отцепило от нея. Тя може да направи ляв фронт срещу сегашното правителство“.

Явор Дачков в разговор с Даниела Миронова от Нови пазар

В залата се проведе гореща дискусия за цената на водата и язовирите. По този повод Красимир Костов каза: „Защо правителството на ГЕРБ не даде парите за язовирите на общините, които съобщи, че е заделило. Ако ще създава предприятие, което да ги стопанисва, нека ги вземе с ограничено вечно право. Другото е корупционна практика – да си назначат свои хора. Целят се големи поръчки за по 60-70 милиона лева за ВиК-дружествата, за да има големи комисионни. В Шумен е най-висока цената на водата.  Със 180 процента скача цената на битовото пречистване на водата, при факта, че е изградена пречиствателна станция за отпадни води по европроект за 85 милиона лева!  А сега ще има нова такса „солидарност”. Най-голямата трагедия е

новата корупционна схема на ЕРП-тата

Осем години като кмет на Шумен преговаряхме с ЕНЕРГО-Про, че трябва да изкупи инфраструктурата за енергоразпределението. За Шумен тя струва около 1,5 милиона лева. Сега научавам, че тя ще се осчетоводява на цена 1 лев за община. Срокът за оценката изтече на 9 декември 2015 г. Като дойде на власт ГЕРБ в общините, иска да предостави тази инфраструктура за 1 лев. А това е дарение и трябва да се гласува от общинските съвети с 2/3 от гласовете на съветниците. За цяла България това прави около 1,5 милиарда лева, а се остойностява за 264 лева – колкото е броят на общините!”

Относно управлението на водите и язовирите Курумбашев взе думата: „Тук не става въпрос вече за 10 процента, а за 100 процента. Нещата са много прости и уредени. Корупция е имало винаги през последните 28 години, но като днес – никога! Затова по производството на тикви България постигна нечувани резултати. Ние сме на първо място по производство на тикви в ЕС /бурни аплодисменти в залата,б.р./ Управлението на водите у нас е разделено между  Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на енергетиката, Министерството на земеделието и храните, както и общините. Нямаме единно управление на водите. В Израел загубата на вода по водопроводите е 12 процента, в Цюрих – 20 процента, в София – 65 процента, в Шумен – 80 процента загуба! Парадокс е, че водомерът на язовир Искър отмерва 250 милиона кубика вода, а ние в София фактурираме 90 милиона кубика вода…”

Иван Йонков припомни на аудиторията, че темата на срещата е: накъде върви България? Той продължи експлоатацията на водоизточниците така: „За сравнение, цената на кубик вода в Германия е 2 евро. Но докато за тока все пак има някакви регулации, водата се счита за печеливш ресурс и не е държавна политика. България няма да има друг модел през следващите години, защото отдавна е превърната в провинция на Европа без суверенитет в широкия смисъл на думата. Общините получават под 10 процента от държавния бюджет и не могат да правят политики. Ще спечели изборите партия, която усвои някои фундаментални лозунга. Първият е 50 процента от националния финансов ресурс да се връща в общините. Хората по места едва оцеляват. Разбива се най-малката клетка на обществото – семейството. Всеки работодател си прави каквото си иска с човешкия труд. Второ, корупция няма да има там, където има финансов ресурс и където човек се чувства сигурен в ежедневието си. Хората са толкова много обезверени, че само радикални идеи могат да ги събудят. Как вие виждате България в Европа?”

Петър Курумбашев сподели, че лицемерието на европейските държави отдавна е надхвърлило солидарността в ЕС.  Много държави не искат да внасят същата вноска в европейския бюджет сред Брекзит.

Явор Дачков припомни, че освен ярко перо е и талантлив пианист.

Емоционалната дискусия продължи в неформален разговор. Гостите получиха „Енциклопедията на Шумен”.  А почти на тръгване Явор Дачков – богослов, журналист, политик, пианист, седна на рояла „Bluthner” библиотеката, за да изсвири най-популярният валс №2 на Шостакович.  „С това трябваше да започнем” – признаха организаторите. Изкуството сплотява хората и ги приобщава към най-демократичните идеи.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име