Валентина Велева

Адвокат Валентина Велева е родена на 18 ноември 1955 г., зодия Скорпион. Майка е на трима синове.  Най-големият Ивайло Ганчев е адвокат в София, председател на шуменската общинска организация „Да, България”.  Неговата съпруга е също адвокат, 22-годишният им син Никола – внук на Валентина Велева, е студент по право и ще бъде четвърто поколение юрист във фамилията. Вторият й син Явор е IT-специалист, най-малкият Александър е дипломиран и работи в Англия по специалността управление на възобновяемата енергия като държавен служител в областна администрация.

Валентина Велева беше два мандата общински съветник от СДС, председател на общинската и на районната избирателна комисия.  Два мандата беше юрист на община Шумен при управлението на Красимир Костов /БСП/, трети мандат е юрист при кмета Любомир Христов /ГЕРБ/.  В навечерието на 16 април – професионалният празник на юристите и Ден на Конституцията, с нея разговаряме за съдебната система и професионалните проблеми на гилдията.

-Госпожо Велева, разкажете за началото на кариерата си в съдебната система.

-Дипломирах се през 1980 г.  След една година стаж, почти десет месеца бях без работа.  Чаках да се проведе сесия на Окръжния народен съвет, за да ме изберат за младши съдия.  Баща ми беше заместник-председател на Окръжния съд в Шумен.

-Вие сте дъщеря на известния шуменски съдия Янко Велев.

– Да, той е завършил юридическия факултет в София преди 1944 г. и до 1983 г. работи в Окръжния съд.  За да стана аз младши адвокат, условието беше той да се пенсионира.

Съдия Янко Велев. Снимки личен архив

-Не сте ли искала да бъдете още тогава адвокат?

-О, исках! Но имаше един кадровик – окръжният прокурор Атанас Касчиев, който казваше кой къде да започне работа.  Близо три години бях младши съдия, докато се оваканти място в Районния съд. Пет години бях там съдия.  След това постъпих в Окръжния съд и стигнах до длъжността заместник-председател.  Общо 15 години стаж имам като съдия.  В края на 1997 г. подадох заявлението за напускане и си подготвих документите за адвокат.  Бяхме в един адвокатски колектив с Веселин Златев, но скоро след това той стана областен управител, а по-късно – кмет на община Шумен, два мандата.  Аз продължих самостоятелна адвокатска практика.

-След успешната юридическа кариера, звездата Ви изгря и в публичното пространство с идването на СДС на власт.

-Да, тогава станах публична личност, но аз вече бях доказан професионалист и с позиция в юридическите среди.

-Как убедихте кметът Красимир Костов да Ви вземе за юрист на общината, след като сте били общински съветник от СДС?

-Аз не съм го убедила.  От неговия екип ми предложиха.  Но трябва да уточня, че това стана след местните избори, на които Красимир Костов от БСП с малко гласове победи Веселин Златев от СДС. Тогава Веселин Златев обжалва решението на общинската избирателна комисия.  Предложиха да стана адвокат на Красимир Костов по това дело.  За мен беше професионално предизвикателство и аз нямах причина да откажа.

На заседание на правната комисия като юрист на общината при бившия кмет Красимир Костов

-Професионалната кариера на юрист как Ви повлия като общински съветник?

-Бях председател на правната комисия, а там се обсъждат случаи, свързани с действащото право.  Опитът винаги помага.

-Кое беше първото съдебно дело в юридическата Ви кариера?

-Като младши съдия винаги съм била в троен състав в Окръжния съд.  Когато бях районен съдия, нямаше разделение на гражданските и наказателните дела, както е сега.  Та ние бяхме пет районни съдии само!  Спомням си, че още когато бях млад районен съдия, беше постъпил обвинителен акт за измама, написан и внесен от окръжния прокурор.  Тогава аз виждам, че това не е никаква измама, а са гражданско-правни отношения – неплащане на някакви задължения към държавата.  Прочетох оправдателна присъда.  Беше много смущаващо за Окръжния съд, но присъдата беше потвърдена.

-В началото на прехода престъпността скочи, а с това и наказателните дела.

-Като съдия по това време съм гледала едни от най-тежките наказателни дела. Например, за няколко убийства в дискотеки.  Затова не пусках синовете ми да ходят в дискотеки.  Също бях съдия по дело, свързано с една от първите мутри в Шумен.  Имах едно много тежко дело за кражбата на 32 тона алуминий от „Държавния резерв”. Подсъдимите бяха 18 и то продължи много години.

-Кое беше най-продължителното дело в кариерата Ви?

-Преди години много се влачеха съдебните дела.  Например, бях адвокат за една делба, чието дело продължи 12 години!

Валентина Велева /на първия ред/ с адвокатския колектив на Шумен през 2008 г.

-Административният съд беше възстановен през 2006 г.  Как се отрази това на делата, свързани с общините?

-Работата на нашия административен съд е много висококачествена.  Делата се придвижват бързо. Така се установява нормативно- правовият ред между държавата и гражданите.

-За всички правителства проблем остава реформата в съдебната система. Винаги спорът е как да се реформират следствие, прокуратура, съд.

-Мисля, че когато говорим за недостатъците на съдебната система, става въпрос най-вече за наказателното правораздаване и виждам проблемите предимно в прокуратурата.  И като адвокат, и като съдия съм имала внесени случаи на обвинителни актове за неща, които не съставляват престъпление, но след предварителното и съдебното производство обвиненият човек е съсипан.

-В такива дебати юристи напомнят, че само 20 процента от съдебните дела са свързани с прокуратурата.

-Да, останалите дела са граждански.  Аз не виждам реални проблеми към този момент в гражданското правораздаване.  Трябва да се знае, че всяко гражданско дело има две страни.  И винаги едната губи.  И винаги загубилата в повечето случаи е недоволна.  И като е недоволна, е виновен или съдът, или адвокатът.

-Масово адвокати избягват наказателните дела.

-Да, защото е емоционално много натоварващо.  По-големите дела, които водят до по-голям хонорар, са с голям обем документи, изискват много време. Те професионално изхабяват юриста.

-Как гледате на предложението да има независим заместник-Главен прокурор, който да разследва корупцията по висшите етажи на властта?

-Аз съм убедена, че такава фигура трябва да има, но не съм сигурна, че това трябва да е във ведомството на Прокуратурата.

В дебат с Пламен Петков

-Позволявате ли си вече от позицията на днешния си юридически опит да върнете клиент, да се откажете от клиенти?

-Често се случва.  Вече мога да си избирам казуси, които на мен са ми приятни и които са предизвикателство.  И случаи, за които има шанс тезата да е печеливша.  Ако още в началото разбера, че клиентът е губещата страна, няма да поема делото.

-Двеста адвоката в Шуменска област не са ли твърде много? Говори се, че има скрита безработица, както при зъболекарите, например.

-Предполагам, че е така.  И аз съм се чудила, но те са се профилирали в някаква област.

-При девет правни факултета в България годишно се дипломират 1500 юристи. Поне забраниха задочното обучение по специалността.

-По моето време беше само един юридически факултет в Софийския университет.  В моя випуск започнахме 400 студенти, завършихме 100.  Трудно се приемаха студенти, но и трудно завършваха. Високи критерии!

– Някои казват, че броят на адвокатите в една държава трябва да е право пропорционален на икономическия ръст на една държава.

-О, тук е в сила пазарният принцип! Адвокатската професия е свободна и не може да се сложи граница, бройка на адвокатите. Нека направим разлика с нотариусите и частните съдебни изпълнители, които по своята същност изпълняват държавнически функции. Затова те са ограничена бройка.

– Както няма лекар без лекарска грешка, така няма и адвокат без загубено дело. Как е при Вас?

-Естествено, че имам дела, които съм загубила, но те не се дължат на моя грешка. Това е въпрос на доказателства, на факти. Трябва да се има предвид, че клиентите много често скриват истината от адвоката си. И това става ясно в хода на съдебното заседание.

– Съюзът на юристите в България поиска от президента Радев да спре Законът за съдебната власт, за да се ограничи финансирането на тези съсловни организации от външни източници.

-Мисля, че причината за изменение на този закон е Съюзът на съдиите в България. Който някак си е камъче в обувката на управляващите . А когато изменение в закон се прави по конкретен повод, това е много лошо.

Преди месец Валентина Велева стана хаджийка. Спомен от град Хайфа.

-В края на миналата година с писмо млади юристи алармираха за „феодализъм в адвокатурата и монополна среда” срещу конкуренцията на младите адвокати.

-Как трябва да се даде шанс на младите адвокати, по кой начин? Та нали тези авторитетни адвокати или адвокатски дружества имат зад себе си опит, знания, дълъг стаж. Ние сме пазарна икономика. Никой на никого не пречи в нашата професия! Действително, големите инвеститори, големите корпорации работят с големите адвокатски кантори в София.

-От 240 депутати в днешния български парламент само 27 юристи. Това е крайно недостатъчно при законотворчеството и стават гафове.

-Това е вярно. Абсолютно! На парче се правят изменения на закони и наредби. Дори проектите да са изготвени от професионалисти в правото, след това при първо и второ четене в комисиите се правят предложения от вносители, които нямат представа на практика как ще действа закона. Допуска се противоречие с други закони. Наистина, законодателството през последните години има много недостатъци.

-Правосъдната система е улеснена от електронната система като част от електронното правителство, към което се стремим. Усещате ли ефектът?

-Да, когато говорим за случайно разпределение на делата. Но голямо предимство за работата ни е въведеното електронно деловодство.

Семейна снимка със синовете и внука

-Адвокатският хонорар не е гаранция  за крайния резултат за едно съдебно дело. Вие скъп адвокат ли сте?

-За консултации пари не вземам. За всяко дело имаме наредба, която определя минималния размер на адвокатските хонорари. Аз не я нарушавам.

-Имала ли сте конкуренция с колега-адвокат за един клиент, по един случай.

-Аз не търся клиентите, те ме търсят.

-За какво не искате да водите дела?

-Не ми се водят дела за земеделски земи. Категорично! Не ми е приятна тази материя. Един-два пъти съм се ангажирала и съм съжалявала.

-Имала ли сте интересни случаи като адвокат, например при бракоразводни дела?

-Не. Но като съдия имах. Развеждах един мъж и с първата, и с втората му съпруга.

-Ако сега трябва да избирате какво да практикувате като юрист?

-Ще избера да съм съдия.

-Защо?

-Съответства на моя характер. Въпреки че 20 години съм адвокат и се чувствам много добре адвокатската банка. Но друго е да си съдия! Държиш процеса в ръцете си. Има предизвикателства.

Разговора води Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име