Кметът на Смядово Иванка Петрова награждава Айхан Шерифов за спасяването на полицай от местния участък. Снимки Радиан.бг

Кметът на Смядово Иванка Петрова награди днес с почетна грамота и плакет 30-годишния Айхан Шерифов от Шумен, който в петък спаси полицай при тежка катастрофа край града.  Отличията бяха връчени на младия шуменец на тържествена церемония в сградата на читалището, на която присъстваха много граждани, служители на общинска администрация, полицаи от участъка в Смядово.  Специално за награждаването на Айхан пристигна и директорът на областната дирекция на МВР в Шумен Ялчин Расим.

Айхан с кмета на Смядово Иванка Петрова и директора на областната дирекция на МВР Ялчън Расим

Освен почетната грамота на Смядово, Иванка Петрова връчи на Айхан Шерифов и парична награда от 200 лв., както и туристически ваучер за екскурзия до Тасос за двама на стойност 460 лв.  Развълнуваният шуменец благодари за наградите и буквално се стъписа пред толкова много отличия и поздравления.  „Радвам се, че успях да помогна на ранения полицай, защото, както разбрахме по-късно, е било въпрос на минути дали ще оцелее“, заяви Айхан.

Младият шуменец спаси полицая след катастрофа в петък около 5 ч., когато при гъста мъгла до Смядово се сблъскаха лек автомобил Фолксваген и служебен бус на жандармерията. Униформените, които били смесен екип от жандармеристи и полицаи, се връщали от нощно дежурство по селата, където патрулират по график.  В Смядово екипът трябвало да остави един от местните полицаи, но бусът им катастрофирал преди влизане в града.

При удара тежкият автомобил на жандармеристите се преобърнал и затиснал 47-годишен полицай, който работи към участъка в Смядово. Колегите му се опитвали да го извадят, но не успели да преместят тежката машина. Дори пострадалата жена от другия автомобил слязла от Фолксвагена и се опитала да помогне на екипа.  Полицаите напразно се опитали да спрат и някоя от рядко преминаващите коли в този ранен час. Покрай катастрофата минала 4-5 автомобила, но никой не спрял, възмущаваха се след инцидента колегите на пострадалия.

Единственият, който спрял, бил 30-годишният Айхан Шерифов. Мъжът, който е дистрибутор на хляб, в това време пътувал към селата да разнесе стоката, но като видял катастрофата, веднага слязъл да помогне. Ето какво си спомня той за инцидента:

„Бях на работа, както всеки ден рано сутрин и когато минавах край бензиностанцията до Смядово, чух викове за помощ.  Разбрах, че има затиснат човек отдолу, отначало дори не знаех, че е полицай. По най-бързия начин се опитахме да повдигнем микробуса, за да освободим мъжа, но не стана. Затова веднага завързах с въже микробуса и го издърпах.  Видях, че полицаят е в съзнание. Но мина много време, докато дойде линейката!  С този телефон 112 много се бавят нещата, линейката се забави половин час, докато дойде, а там всяка минута беше важна!“, ядосва се Айхан.  След като приключил с разноса, той отишъл в болницата да види как са ранените полицаи. Беше първият, който дойде да ги види, каза говорителят на полицията Ася Йорданова. Едва след като разбрал, че пострадалите са добре, Айхан се прибрал в дома си. „Добре, че всички са живи!“, казва развълнувано Айхан, а залата избухва в аплодисменти.

Айхан Шерифов

Помолен от журналистите да се представи, младият шуменец обяснява накратко за себе си -„Аз разкарвам хляб, зареждам селата“, и продължава с инцидента: „Всеки ден минавам по този път край Смядово, той наистина е ужасен. Това кръстовище е отвратително и всеки месец става някакъв инцидент. Мен лично ме е страх от това кръстовище, гледам да го избягвам, там тировете карат с бясна скорост“.

Айхан получи благодарност и от директора на регионалната дирекция на МВР в Шумен Ялчън Расим, който поздрави младия шуменец за неговата съпричастност и помощ и подчерта, че именно намесата на Айхан е спасила живота на ранения полицай.  Сега пострадалият служител на МВР е в стабилно състояние в болницата, въпреки че първоначално е бил с опасност за живота с фрактури на ключицата, на две ребра и перфорация на бял дроб, съобщи Ася Йорданова.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име