Владимир Герчев

Мътната вода от чешмите в Шумен трябва да се плаща на половин цена! Това реши Окръжният съд, който се произнесе по жалба на главния инспектор от КЗП Владимир Герчев срещу негодната вода, доставяна от ВиК – Шумен.

Герчев е отказал да плати на водното дружество за периода от декември 2015 г. до март 2016 г., когато питейната вода в Шумен отново е била с повишена мътност и е обявена от здравните служби за негодна за консумация.  На това основание главният инспектор на комисията за защита на потребителите пуснал жалба до ВиК и поискал да му преизчислят сметката, която за целия период е била 95 лв., при цена на водата по това време 2,64 лв. за кубик. Вместо това от водното дружество го дали на съд и си поискали сумата заедно с лихва от 18 лв.

Герчев се защитавал сам и спечелил и пред Районен, и пред Окръжен съд. На първа инстанция магистратите изцяло отхвърлили иска на ВиК – Шумен и освободили Герчев от плащане за 4 месеца. След жалба на водното дружество, Окръжният съд е постановил, че за мътната вода потребителят дължи половината от цената.

Владимир Герчев е удовлетворен от това решение на съда, още повече, че то засяга всички шуменци.  „Не съм отказвал да платя за начислените кубици вода, но исках цената да бъде коригирана заради лошото качество на водата. Дори не очаквах, че съдът ще намали цената на половина“, коментира Владимир Герчев.

В съдебното си решение магистратите признават правата на потребителя и постановяват, че ВиК-дружеството в Шумен не е спазило законното си задължение да доставя качествена питейна вода. Макар че е нарушен само един от нормативните показатели – този за мътност на водата, това прави стоката негодна в някаква степен за нейното предназначение, пише в мотивите на съда. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Въз основа на това съдебно решение всички потребители могат да изискват намаление на сметките си с 50 процента за времето, когато водата е с повишена мътност, коментира Владимир Герчев. В момента водата в Шумен отново е мътна и вече близо два месеца здравните служби официално декларират, че чешмяната вода е негодна за консумация. Въпреки това в момента ВиК фактурира водата по 3,22 лв. за кубик.

Владимир Герчев съветва хората, които искат да оспорват цената, да действат внимателно. Нека гражданите да платят 50 % от сметките си и да си запазят платежния документ, а след това заедно с него да пуснат искане към ВиК за преизчисляване на задълженията, препоръчва Герчев.  Той подчертава, че задължително трябва да има някакво плащане към водното дружество, защото в противен случай ВиК може да заведе дело.  Въз основа на постановеното от Окръжния съд решение обаче всеки потребител може да поиска намаление на сметките си на половина заради мътната вода, като цитира номера на делото, обясни Герчев.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. няма как да го последвате като сте овце ……. на вас ви стига само да си блеете от кошарата 🙂 ЕТО ТАКА БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ 🙂

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име