Проф. Христо Трендафилов

Катедрата по история и теория на литературата към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ предлага проф. д.ф.н. Христо Трендафилов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен“.

Христо Трендафилов е роден на 6 януари 1952 г. в село Антон, Софийска област. Средното си образование завършва в Русе.  През 1978 г. се дипломира по специалността българска филология с втора специалност руски език във Висшия педагогически институт в Шумен, днес Шуменски университет.  През същата година става носител на Националната награда за студентска литературна критика на името на Боян Пенев, роден в Шумен, която му е връчена от поетесата Дора Габе – съпруга на писателя. Непосредствено след това е назначен като специалист филолог в новосформирания Научен център „Преславска книжовна школа”. До 2017 година, когато е пенсиониран, преподава в Шуменския университет. През 1984 и 1994 г. защитава малък и голям докторат  в Московския държавен университет.

Проф. Христо Трендафилов е автор на 230 научни и критически публикации, от които 17 книги.  Сред тях изпъкват „Хазарската полемика на Константин-Кирил“, „Йоан Екзарх Български“, „ИЗМАРАГД.  Избрани творби на старобългарската литература VІІ-ХІІ век“, „Младостта на цар Симеон“, „Цар и век. Времето на Симеона“.

Предстои предложението за удостояване на проф. Трендафилов с най-високото звание на общината да бъде гласувано от Общинския съвет в края на този месец.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име