От 23 април в Шумен започва да действа „синя зона“ и вече ще се плаща за паркиране в цялата централна градска част от площад „Оборище“ до площад “България“. Това съобщиха пред журналисти директорът на ОЖИ Юлиян Вълчев и експертът от общината Владимир Събев.

Освен досегашните платени паркинги, в синята зона се включват и нови райони – бул. „Славянски“ от „Кристал“ до „Руски паметник“, пред военното училище и площад „Оборище“.   На тези места вече има поставени пътни знаци, указващи платеното паркиране.

Спирането в синята зона ще струва по 1 лев на час, а ако просрочите времето, ще намерите на колата си жълт талон, който ви информира, че трябва да доплатите. На нарушителите, отказващи да платят, ще се поставят скоби и ще бъдат глобени с 15 лв., предупредиха от общината.

Синята зона ще действа от 8 до 19 ч. в делнични дни и от 8 до 14 ч. в събота. В неделя паркирането ще бъде безплатно.  С нейното въвеждане, платените паркоместа в града се увеличават на 516. Отсега обаче е ясно, че

Синята зона ще създаде нови проблеми, вместо да реши съществуващите

Първият проблем ще бъде за живеещите по централния булевард „Славянски“ и в пресечките до него, тъй като хората със сигурност ще имат трудности да намерят места за колите си.  В пресечките към квартал Херсон ще бъдат поставени знаци, забраняващи влизането, които са в сила от 23 април.  Тази забрана няма да се отнася за живеещите в квартала, но няма да им гарантира достатъчно места за автомобилите, тъй като възможностите там не са много, признаха от общината.  Това означава, че живеещите в централната част така или иначе ще бъдат принудени да спират колите си в синята зона. За което ще трябва да плащат.

Инж. Юлиян Вълчев и Веселин Събев дават подробности за синята зона

Хората от синята зона могат да си купят карти, обясниха по този повод от общината. Картите за всички паркинги в града са 400 лв. на година, а за един паркинг – 200 лв. За сравнение – картите за синя зона в София са 150 лв. , а за зелена зона, напр. Лозенец са 100 лв.  Паркоместата в тези зони са съобразени с броя на живеещите, обясниха от центъра за градска мобилност в София и допълниха, че за да се гарантира място за всеки живеещ в центъра, картите дават право да паркирате в подзона с по-широки граници, която включва поне още 4-5 улици около вашия адрес.  В Шумен такива екстри нямаме, поне засега, да не говорим, че картите са два пъти по-скъпи.

Синята зона тук ще създаде голям проблем и в страничните улички, които остават единствената възможност за безплатно паркиране в центъра.  Те и сега са трудно проходими от паркирани автомобили, а след 23 април ще бъдат някакъв кошмар.

На практика синята зона няма да реши проблема с многото автомобили в града и с липсата на места за паркиране. Просто ще донесе допълнителни приходи на общината. Затова доста хора се съмняват в ефекта от въвеждането на синя зона. Кметският екип обаче е на мнение, че тя трябва да обхване още повече части от града и се говори за въвеждане на платено паркиране по булевардите „Велики Преслав“, „“Мадара“ и „Плиска“.

Окончателното въвеждане на синята зона на центъра ще продължи в рамките на  три месеца.  На първо време плащането ще става по досегашния начин – при служителите на ОЖИ.  Впоследствие ще бъдат монтирани 5 паркинг апарати за таксуване, които ще се поставят до обществени сгради. Очаква се това да стане в средата на май, съобщи Юлиян Вълчев. На трети етап ще бъде организирано от СМС-паркиране. Цялата процедура трябва да приключи до 90 дни.

Пари за нови паркинги няма

Единственият начин да се реши проблема с паркирането е да се направят нови паркинги, изтъкнаха журналистите на днешния брифинг в общината. Стана ясно обаче, че в обозримо бъдеще в Шумен няма да строи нито един нов паркинг. Защото общината нямала пари. „Един многоетажен паркинг струва два-три милиона лева, а ние няма откъде да ги извадим“, заяви по този повод кметът Любомир Христов. Той допълни, че кметството търси инвеститори за публично-частно партньорство, но засега няма резултати. Това, което ще се направи, е съществуващи площадки – като тази зад библиотеката, да бъдат превърнати в платени паркинги. Това ще регулира нещата, убедени са от общината.

Изобщо, с тази насока на действие Шумен е на път да се превърне в един голям платен паркинг.  А какъв ще бъде икономическият, социален и градоустройствен ефект от това упражнение, ще видим в близките месеци.  Някои журналисти са убедени, че като видят многобройните проблеми на синята зона, общинарите сами ще се откажат от нея. Но засега я въвеждаме…

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име