Валя Балканска, Петър Янев, родопска гайдарска група и дует „Ритон“ ще участват в концерта по случай откриването на Традиционния пролетен панаир в Търговище. Това стана ясно на пресконференция днес на кмета д-р Дарин Димитров, зам.-кмета Емине Якубова и секретаря Христалина Халачева, които представиха съпътстващата програма на феста.

Тази година празникът на Търговище – 14 май съвпада и с началото на панаирната седмица. Официалното й откриване е от 11.30 часа пред Художествена галерия „Никола Маринов“.  От 11 часа тръгва дефиле на мажоретния състав към Центъра за младежки дейности и инициативи и Духовия оркестър към Общината, като маршрутът е от площад „Свобода“ до Изложението.  В 12 ч. ансамбъл „Мизия“ ще изнесе концерт на естрадата в парка „Борово око“.

В понеделник от 14 ч. започва и фестивалът „С дъх на хляб и мед“, който ще продължи до 16 май.  Предвидени са демонстрации и дегустации на различни видове хлебни изделия, сладкиши и мед.  Броят на участниците във фестивала е 47, като 19 от кътовете ще бъдат на читалищата от общината, 12 са на пенсионерските клубове и 1 – на производител от Търговище. От пчеларския браншови съюз участие са заявили 15 пчелари.

Всяка от вечерите на панаира ще бъде съпътствана и с музикален концерт. През седмицата ще гостуват Кристина и Михаил Белчеви, Плевенска филхармония с диригент Левон Манукян със специалното участие на Маргарита Хранова и Орлин Горанов, Спенс, Стенли, Фънки, Иво Чалъков и Стефан Попов, Дара и Тони Дачева.

И тази година ще има уъркшопове на занаяти и детски работилници, които ще бъдат разположени в т.нар. Алея на занаятите в парка „Борово око“.  Детските работилници ще се провеждат от 14 до 17 май, от 16 до 18.30 часа. Ще има демонстрация на приложни техники – рисунки на стъкло, глина, коприна.  Участниците са от клуб „Батик“, Центъра за приложни изкуства от Обединен детски комплбекс и други.

На 18 и 19 май ще бъде представянето на занаяти. От Пробуда ще покажат  изработване на кукерски маски, от Стража – декупаж на предмети. Майстор от Търговище ще представи изработване на етнополилеи от бъчви и колела на каруци. Ще има още представяне на грънчарство, рисуване на коприна, иконопис, везба, кожухарство, плъстене и други.

Над 100 са фирмите, подали заявка за участие в Изложението, като 12 от тях са нови. Сред тях са производители и търговци от цялата страна и чужбина. Фирма от Румъния ще представи специална LT ламарина за покриви и улуци, а фирма от Турция ще изложи различни видове килими. По алеята към Художествената галерия ще бъдат поставени 10 павилиона за продажби на открито. Там ще се изложат ръчно изработени сувенири и накити.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име