Последният протест в МБАЛ - Шумен беше заради случаи на насилие над медици. Сега се очаква хората да излязат на протест заради неизплатени заплати

Лекарите и сестрите в МБАЛ – Шумен остават втори месец без заплати. Последните плащания към персонала бяха на 15 април. На 30 април трябваше да се плати аванс на работещите, но заради липсата на сключен договор със здравната каса, болницата не можа да си осигури пари за аванса. Днес в МБАЛ – Шумен трябваше да се изплатят възнагражденията за предходния месец, заедно с дължимия аванс. Но това също не се случи и няма вероятност да се случи поне до края на месеца.

Още в последните дни на април стана ясно, че медиците ще стоят без заплати най-малко 45 дни – до края на месец май. „Работещите в болницата остават без заплати, хората няма да имат пари за майските празници и за абитуриентските балове на децата си“, алармира още на 26 април д-р Десислава Найденова, председател на лекарската колегия в МБАЛ – Шумен.

Тогава въпросът беше поставен и на сесия на общинския съвет, а председателят на местния парламент проф. Борислав Беджев коментира, че трябва да се направи нещо, за да се осигурят пари за болницата. Последва реакция от страна на областния управител проф. Стефан Желев, който привика на среща шефа на здравната каса и шефа на болницата, за да изясни проблема. След разговорите, областният управител обвини директора на МБАЛ – Шумен д-р Атанас Атанасов за липсата на заплати, тъй като е забавил сключването на договора със здравната каса. От своя страна д-р Атанасов обвини областния управител в некоректност и тенденциозност и в неразбиране на механизмите в здравеопазването. В крайна сметка се появиха някакви полуобещания, че следващото плащане към медиците ще е по график на 15-то число и проблемът беше заметен под килима.

Е, днес е 15-то число и плащане няма. И няма да има, докато не се подпише договорът между МБАЛ – Шумен и здравната каса. А това по закон трябва да стане до края на месеца, когато изтича 30-дневният срок за подписване на договора.

„В момента, в който сключим договор с касата, веднага ще изплатим заплатите. Ние подадохме документи в здравната каса още на 30 април и по закон те са длъжни да подпишат договора в едномесечен срок“, заяви бившият директор на МБАЛ – Шумен д-р Атанас Атанасов, който продължава да изпълнява функциите си, тъй като новият директорски борд на болницата още не е вписан в Търговския регистър.  Д-р Атанасов допълни, че до момента нито една болница в страната все още няма сключен договор в НЗОК.

По неофициална информация, здравната каса бави сключването на договорите заради новата национална здравна карта, която все още не е приета. Ако документът бъде гласуван от парламента в края на месеца, ще е необходимо технологично време за обнародването му. Това означава, че касата реално ще започне да подписва договори с болниците около 5-6 юни, обясниха запознати с технологията. Ако това се случи, шуменските медици могат да очакват заплатите си около 10 юни, т.е. ще са изкарали почти пълни два месеца без никакви плащания. „Нека сега областният управител да обясни защо здравната каса не сключва договор с болницата и да намери пари за заплати!“, призова бившият директор на МБАЛ – Шумен д-р Атанасов.

Междувременно от лекарската колегия в болницата алармират, че медиците започват да подават молби за напускане. „Хората имат кредити, трябва да ги обслужват редовно, затова не могат да си позволят да стоят без заплати и са готови да напуснат“, заяви д-р Десислава Найденова. Оставки са хвърлили около 5 медицински сестри, а поне двама лекари също се готвят да се преминат на друга работа, съобщиха техни колеги.

Продължаваме да следим темата

Коментари

коментар

4 КОМЕНТАРИ

  1. Искайте оставката на здравния министър. Всички болници в България са без договор. За пръв път от 18 години няма НРД до месец май! ГЕРБ издъниха здравеопазването. Пенкова какво направи за шуменските болници, като е шеф на НЗОК-София? Протестът на лекарите и сестрите трябва да е пред областния управител. Гражданите и медиците да блокират магистралата в петък.

  2. Защо касата не е приемала преди 30 април документи за договор на болниците? Защото е чакала националната здравна карта по инструкция на Жени Начева. Каката си отмъщава на всички в Шумен.

  3. Синдикати на заплата дремят с месеци в канцелариите и не четат здравните документи. Простотия! Нито КОЦ, нито ДКЦ, нито болницата във В.Преслав имаа договор. Трагедия при джипита и специалисти в доболничната помощ. Бойко 3 се издъни с новата здравна карта. Пенкова е параван на цялата каша в НЗОК. Бунт и ново правителство. В петък всички на магистралата!Румен Генов знае всичко и мълчи, защото е в играта. Каката да си идва в Шумен и да оправя бакиите, които забърка в София.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име