Началниците на отделения в Шуменската болница на специална пресконференция, на която се опитват да привлекат вниманието към проблемите на здравеопазването. А какво ще стане, ако половината от хората на снимката си хванат пътя?

Над 10 000 лева е месечната заплата, която български лекар със специалност може да получи в Германия или във Великобритания, съобщи специализираният сайт Medical News по повод предстоящото медицинско кариерно изложение ExpoMedics.  Борсата, чрез която много български медици вече се реализираха в чужбина, ще се проведе за пореден път във Варна на 26 май и в София на 27 май.

Сега отново има засилен интерес към български лекари и медицински сестри от страна на западноевропейските болници, съобщават организаторите на трудовата борса за медици. Най-търсени са лекарите със специалност и няколко години опит, но се предлагат и възможности за млади лекари без специалност или специализанти. Освен това на българските лекари се предлага възможността да работят във Великобритания за кратки периоди по заместване, без да напускат работното си място у дома.

На ExpoMedics медиците ще се срещнат с представители на фирми, предлагащи възможности за работа и специализация във Великобритания, Ирландия, Германия, Швеция, Дания, Норвегия и Белгия.

Участващите на събитието компании съдействат за оформянето на всички документи за работа в чужбина, осигуряват езикови курсове и подпомагат в планирането на кариерата на всеки един кандидат.  ExpoMedics е подходящо за лекари от всички области на медицината, лекари, търсещи специализация, медицински сестри, физиотерапевти, рентгенови лаборанти, студенти по медицина и други здравни специалисти, обясняват организаторите.

А ние в Шумен можем само да гадаем колко от нашите лекари и медицински сестри ще посетят изложението и ще хванат пътя към по-добрите държави, където трудът и квалификацията им ще се оценяват по достойнство. И да не забравяме, че изложението съвпада с критичната ситуация в най-голямото лечебно заведение – областната болница в Шумен, където втори месец медиците стоят без заплати, а никой от местните или държавни управници до този момент не е показал, че се вълнува от проблема.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име