Проф. Ивайло Петров

Международният съюз на писателите „Св. св. Кирил и Методий“, който беше учреден преди една година в Шумен, събира творци от цял свят в рамките на фестивала „Славянското слово“. Това съобщи за Радиан.бг председателят на организацията проф. Ивайло Петров.

Фестивалът се организира от 21 до 25 май с участието на творци от Русия, Белорусия, Израел, САЩ, Обединени арабски емирства. Сред гостите са известните писатели Лев Портной, Виктория Левина, Йосиф Галперин, Елена Храпова, Елена Асатурова и други автори. По време на феста ще бъдат наградени победителите от организирания от писателския съюз конкурс с участието на около 30 автори от целия свят.

Срещата на писателите започва днес с литературна вечер в зала „Одесос“ на хотел „Черно море“ във Варна, а утре те ще се срещнат с областния управител на Варна. В 17 ч. на 22 май творците ще посетят Двора на кирилицата в Плиска, където ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса.

На 23 май от 11ч. в Регионална библиотека „Ст. Чилингиров“ в Шумен ще се проведе среща с обществеността, а от 14 ч. писателите ще бъдат приети от областния управител на Шумен. В 17 ч. започва срещата им с обществеността във Велики Преслав.

На 24 май творците ще положат венец пред паметника на братята Кирил и Методий в Двора на кирилицата и от 10.30 ч. ще се срещнат с обществеността в Смядово.

„Радваме се, че в навечерието на светлия празник – Денят на славянската просвета и култура, ще можем да обогатим тържествата с участието на нашите колеги. Надяваме се, че акцентът върху Шуменския регион ще намери своята подкрепа от ценителите на изящната словесност и нашият възроден народ ще продължи да върви напред и все напред в утвърждаването на истинските човешки ценности“, заяви председателят на творческата организация проф. Ивайло Петров.

Международният съюз на писателите „Св. св. Кирил и Методий беше регистриран от Шуменския окръжен съд на 5 юли 2017 г. като сдружение, осъществяващо дейност в обществена полза. Основните задачи, които си поставя организацията, са утвърждаване на кирилицата като средство за общуване между славянските народи, обединяване на обществото около приоритетното писане на кирилица в България, Русия, славянските страни и пишещите по този начин от целия свят, издаване на книги, алманаси, вестници, списания и други печатни издания, ориентирани към популяризирането на кирилицата като основно средство на диалог в обществото.

МСП „Св. св.Кирил и Методий“ има свой сайт – www.msp-km.com , както и сайт за публикуване на литературни произведения „Литературен клуб „Добро“  /http://pisateli-slaviane.ru/, посетени вече от над 400 000 души.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име