Борислав Геронтиев

На 8 юни от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен ще гостува писателят Борислав Геронтиев, който ще представи книгата си „Село без черква”.  Борислав Геронтиев е роден в село шуменското село Градище и срещата с него е в рамките на традиционно организираните от библиотеката срещи със значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура.

Борислав Геронтиев завършва българска филология в Софийския университет. През годините работи като журналист във в. „Шуменска заря”; като завеждащ отдел, заместник главен и главен редактор във в. „Студентска трибуна”; като заместник главен и главен редактор на младежкия вестник за литература и изкуство „Пулс” и в други печатни медии. През 1990 г. става директор на програма „Христо Ботев” в Българското национално радио, а от 1995 г. е на работа в Българската национална телевизия като ръководител на направленията „Художествени програми”, „Фолклор” и „Култура”. В периода 2004-2011 г. е програмен директор на телевизията. Към момента е изпълнителен директор на Национален фонд „Култура” към Министерството на културата.

Борислав Геронтиев е автор на повече от 20 книги с поезия, проза и публицистика, сред които „Име на песен”, „Спомени за вино”, „Кладенец в двора”, „Бродове”, „Песните на моя народ”, „И става все по-страшно”, „Ти ли си оня, който…” и др.  Писателят е носител на Националната награда за лирика „Иван Пейчев”, която му е присъдена през 2015 г. за книгата  му „Моята антология” и за цялостния му принос към съвременната българска литература.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име