Радослав Младенов и доц. Людмил Георгиев в Шумен. Снимки Радиан.бг

Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” стана домакин на интересна среща, посветена на професионалистите от криминалната полиция.  В Шумен беше първата в страната презентация на последните издания на издателство „Атеа букс”. Специални гости бяха двама автори: доц. д-р Людмил Георгиев и Радослав Младенов, членове на Съюза на писателите и носители на награди. Приятно впечатление направи присъствието на десетокласниците от СУ „Панайот Волов”, в което от пет години има специалност „Защита на информацията”. Видяхме полицейски служители и любители на криминалния жанр.

Делян Илиев – управител на издателството, представи неговата 10-годишна дейност. Най-престижното му издание е илюстрираната световна енциклопедия „Британика”, джобните наръчници за оцеляване при всякакви ситуации, „Приказки за всеки ден” – детска поредица, помагала по английски език за най-малките читатели, „Двеста процента здрав смях”, поредица настолни образователни игри, книги за модерните оръжия и оръжията от Втората световна война с много графики и илюстрации. Част от книгите бяха предоставени на шуменци.  Делян Илиев каза: „Една от каузите на нашето издателство е отпечатваме книги на професионалисти с белетристичен талант. Публикували сме по четири книги от двамата автори, които днес са в Шумен, които пишат на криминална тема, но имат и книги – сатира”.

Делян Илиев и книгите на издателството

В залата беше прожектиран филмът „Шестте измами” на режисьора Вал Тодоров. Всички получиха листчета, на които трябваше да напишат кои са шестте измами, които бяха направени по сценарий на главната героиня.  Издателството подари книги на трима шуменци, познали поне пет от тях.

Доц. д-р Людмил Георгиев ни разказа за новите си книги. Той е дългогодишен полицейски служител, а сега – хоноруван доцент по „Криминалистика” и „Съдебни експертизи” в Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев”, в Академията на МВР и във Варненския свободен университет.  Вещо лице е към Софийския градски съд в областта на криминалистичните изследвания.  Автор е на разкази, новели и романи на полицейско-криминална тематика, както и на пътепис за гребната регата по р. Дунав, известна като ТИД, а част от творбите му са наградени с престижни литературни награди за „най-добри криминални разкази” и за „най-добри полицейски романи от български автор”.  Той е за втори път в Шумен.  Преди е гостувал с колекцията си полицейски, военни, морски фуражки.

Людмил Георгиев припомни, че всичко в криминалистиката започва от австриеца Ханс Густав Адолф Грос – „бащата на криминалистиката”, роден през 1847 г., юрист, известен професор. През 1893 г.  публикува „Наръчник за разследване на полицаи, магистрати и други”, с което се поставя началото като приложна наука.  „За криминалистическото поприще трябва талант, желязна воля и желязно здраве, неуморно учене, иначе ще е нещастен човек” – предупреждава проф. Грос.

А кой е „бащата на криминалната литература” пита Людмил Георгиев, докато мултимедийно следва историческата хроника на криминалното дело.  Да, това е Едгар Алън По, починал през 1849 г. Живял само 40 години, основател на американския романтизъм,  научната фантастика и детективския криминален жанр. Починал при неизяснени обстоятелства.

А коя „майката на криминалната литература”?  Затруднихме се. Никой не позна. Отговорът е: Мери Форчън, австралийка, която пише за разследване на престъпления от 1865 до 1911 г.  Общо 500 разказа тя публикува във вестник „Австралийски журнал”.

Людмил Георгиев показва многофункционална лупа

За своята поредица „Криминалистите” Людмил Георгиев каза, че те са по реални случаи, като са описани технически средства и познания от криминалистиката. Читателят сам участва в разследването, дава оценки, а след това ги тества по скала в самата книга. Има рисунки, задачи за наблюдателност, справочници за термини от криминалистиката. Към книгата „Криминалистите 1” са приложени фенерче и лазерен детектор.  Към „Криминалистите 2” – лупа и специален уред за разкриване на следи.

Людмил Георгиев предупреди: „Моите книги не са учебници по криминалистика, не са пособия по съдебна медицина, не са наръчници за начинаещи или напреднали престъпници, не са елементарни забавни игри, не са четива за приспиване. В тях няма ужаси и жестокости. Сюжетите са с реални прототипи. В книгите има игра за ума и забавление, четене на един дъх”.

И в двете книги има екип от професионалисти, които участват в разследванията. Мотото на екипа е: „Няма идеални престъпления, има лошо водени разследвания”.  Авторът ни представи десетина от тях.  Комисар Георги Петров е директор на полиция. Лъчезар Давидов е главният разследващ полицай.  Лили Симеонова е експертът-криминалист.  Радослав Младенов е криминалният инспектор – вторият автор, гост на шуменци. В книгата инспекторът казва: „Чуйте ли думата ченге,  трябва да си представяте мен! В престъпния свят съм известен като „гадното копеле”.

Д-р Иван Стоянов е съдебният лекар в екипа, директор на областната болница в Русе. Той споделя: „Моите пациенти обикновено са тихи и кротки и нямам никакви проблеми с тях. Не им изписвам рецепти, болнични листи, не им давам консултации, не ме ругаят и нападат. Не ми дават и подаръци. Като патоанатом посещавам произшествия с мъртъвци или останки от такива”. Той има преподавателска и научна дейност, има регистрирани патенти. С доц. Анелия Манукова той изобрети уред, с който се определя за 24 часа кога е настъпила смъртта на човека. Нарекоха го „часовника на смъртта” – кога спират жизнените функции. В цял свят вече се интересуват от това откритие.

В екипа има и съдебен зъболекар. Боряна Дукова е криминалният репортер, разследващ журналист от десетина години. Споделя, че е получавала заплахи, нападения, имала е съдебни дела за клевета.

Людмил Георгиев демонстрира технически средства, които използват криминалистите като мобилните си лаборатории. Първият уред беше фенерчето с ултравиолетова светлина, което показва отпечатъци на длани. То има и лазерна показалка при следи за огнестрелно оръжие. Вторият уред беше лупичка за изследване на 7-8 следи, която може да се превърне в телескоп.

Писателят се обърна към шуменските ученици: „Моите книги са полезни не само за любопитните читатели, но и за бъдещите криминалисти. По забавен начин съм показал пътищата за постигане на обективната истина. Аз съм създал и учебни пособия за криминалистиката, за които получих подкрепа от Главен комисар Георги Петров, професор в софийския университет. Представяме ви настолни игри за деца на възраст над 6 години: „Стани най-добрият полицай”, „Стани най-добрият командос” и други. До края на годината ще имате играта „Стани най-добрият криминалист”.

И ето го „лошото ченге” – Радослав Младенов. Той пише предимно в сатиричния жанр и освен на романа „Шаш и паника”, е автор още на романите „Готино е да си тъп” и „Идиотът в мен”, както и на пиесата „Разкош от мизерия”, поставяна на сцената на Младежки театър „Николай Бинев”. В поредицата „Криминалистите” на Людмил Георгиев той е експертът, а неговата съпруга е съдебният зъболекар.  Явно криминологията събира хора и прави семейства.

Радослав Младенов разказа идеята за последната си книга „Шаш и паника”, които уж ще бъде любовен роман, а се превръща в роман – пародия за безхаберието и невежеството в държавните институции.

С учениците от СУ „П. Волов“

Срещата завърши с обща снимка на учениците – бъдещи служители на полицията, и писателите-криминалисти.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име