Агенциите за набиране на персонал във Великобритания предупреждават, че не могат да осигурят необходимия брой работници, от който се нуждаят британските фермери за прибирането на плодовете и зеленчуците, съобщава БиБиСи.

99 % от сезонните работници в британските ферми идват от Източна Европа, а две трети от тях са от Румъния и България.  Според Националния съюз на британските фермери, още миналата година е имало 12.5 % спад на сезонните работници, пристигащи на острова. По тази причина ценна продукция е била оставена да изгние на полето.  Тази година градинарството на острова се нуждае от около 80 000 берачи, а заради проблемите ягодите вече стоят необрани, казват от фермерския съюз.

БиБиСи посочва за пример агенция за набиране на персонал, която работи в Румъния и трябва да осигури работна ръка за 80 производители от Обединеното кралство.  През следващите няколко месеца посредниците трябва да намерят 4 000 берачи на ягоди, малини, ябълки и круши.  Агенцията обаче е далече от тази бройка и трябва да съобщи на фермерите, че няма да има достатъчно берачи за тях. Според нейния съуправител, броят на хората, които искат да работят във Великобритания, е намалял рязко след Брекзит. Основен проблем е спадът в стойността на паунда, както и несигурността, защото хората не знаят какви документи са им необходими.

„Преди пред офиса ни в Букурещ имаше опашки, 30 до 40 души идваха на ден, а сега в добрите дни идват само шепа хора“, казват от агенцията.  Преди агенцията е правела проверки за криминалното минало на кандидатите и ги е подлагала на тестове за сръчност, но сега подобни изисквания са забравени и за годни се смята всички, „които имат две ръце и два крака“.

Досегашните сезонни работници от България и Румъния вече са по-склонни да събират чесън в Испания или ягоди в Гърция, вместо да работят във фермите на острова, казват агенциите за набиране на персонал.

Според експертите, над 70 % от фермите и предприятията за плодове и зеленчуци в Англия тази година ще изпитат недостиг на берачи и нискоквалифициран персонал.  Някои земеделски производители са увеличили заплатите, бонусите, подобряват настаняването и други обезщетения, за да се опитат да привлекат повече чуждестранни работници.

Правителството пък се ангажира да разгледа въпроса за въвеждане специални разрешителни за работа на сезонните работници от други страни, подобно на Схемата за сезонни селскостопански работници (SAWS), която беше закрита през 2013 г.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име