17 май 2018 г. Работниците от шуменския екарисаж протестират пред областната управа срещу заповедта на ОБДХ. Хората са убедени, че предприятието се съсипва умишлено по поръчка на конкуренцията. Снимка Радиан.бг,архив

Върховният административен съд отмени предварителното изпълнение на заповедта на ОДБХ за спиране на работата на шуменския екарисаж. Това съобщи за Радиан.бг собственикът на предприятието Мирослав Александров.

Със своето решение ВАС е потвърдил решението на шуменския Административен съд, който също отмени предварителното изпълнение на заповедта. Припомняме, че пред април областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ издаде заповед за заличаване на дейността на екарисажа и на неговата регистрация, като разпореди предварително изпълнение с мотивите „да се осигури живота и здравето на гражданите и да се защитят важни държавни и обществени интереси”.

Съдът в Шумен обаче спря предварителното изпълнение на заповедта с мотивите, че не са представени доказателства, че обектът може да се застраши живота или здравето на гражданите или да бъдат засегнати важни държавни и обществени интереси.  Съдът посочва, че Екарисажът работи от дълги години и досега контролните органите не са установявали данни за замърсяване на околната среда. Дори напротив – при евентуално спиране на предприятието може да се създаде опасност за живота и здравето на хората, тъй като това е последният работещ екарисаж в страната.

Решението на шуменския съд беше обжалвано от ОДБХ, но ВАС отхвърли жалбата и потвърди становището на магистратите в Шумен.

Въпреки решението на ВАС, предприятието не може да започне работа, защото делата продължават по същество, заяви Мирослав Александров.  По заповедите на ОДБХ са назначени експертизи и в Екарисажа трябва да бъдат направени проверки, които да установят дали в предприятието има някакви нарушения, както твърди областната дирекция или фирмата е изрядна и може да продължи да работи.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име