След прецизна работа криминалисти от Шумен установиха и задържаха мъж, който се представял за полицай и извършвал кражби на пари от жилища на възрастни хора, съобщиха от регионалната дирекция на МВР. Преди да бъде разкрит и арестуван, измамникът успях да обере шест семейства в Шумен.

Арестуваният крадец е П. С. /41г./ от Каварна. Той развил „полицейската си дейност“ на територията на Шумен в дните от 1 до 4 юни. На различни адреси в града мъжът посещавал жилища на предимно възрастни хора и се представял за полицейски служител. Обяснявал, че проверява дали парите им са прибрани на подходящо място като идеята му била да ги защити от евентуални посегателства от крадци.

По време на „превантивната си дейност“ мъжът успявал да разбере къде хората държат спестяванията си. Използвал различни трикове да отклони вниманието им, за да отнеме парите. По тази схема са извършени кражби от шест семейства в града.

Образувани са 4 досъдебни производства и са заведени 2 преписки по заявителски материали. Работата на криминалистите по установяване на извършителя била усложнена от факта, че описанието, което пострадалите давали за „полицая“, било в широк диапазон – от костюмиран млад мъж, мъж с папки или мъж на средна възраст, облечен в спортни дрехи. Всички го описвали като комуникативен. Давал вид на загрижен за възрастните хора.

Полицията е провела множество оперативни действия, за да изясни самоличността му. П. С. е криминално проявен с измами и кражби. Бил е обявен за издирване. Вчера е  принудително доведен в Шумен, след като полицейски служители установили местонахождението му в гр. Варна.

Преди да започне кариерата му на „полицай“, измамникът се представял като социален работник. Осъждан е. Изтърпял е ефективно наказание „лишаване от свобода“. С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Шумен е задържан за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име