Подвижният РЕТ сити скенер в Онкоцентъра в Шумен. Работата му първо беше заплашена от здравната карта, а сега за апаратурата ще се въвежда лимит

Последната финансова мярка на Националната здравноосигурителна каса е да ограничи лъчетерапията на онкоболните у нас – 19 000 пациенти. Въвеждат се седмични и месечни лимити за ползване на новото оборудване за лъчетерапия, закупено със средства от еврофондовете през последните три години на стойност 160 милиона лева.

Защо точно сега? Защото пет години след усвояването на средствата от фонд „Регионално развитие” държавата може да прави рестрикции в сектора. Проектът за нова лъчетерапия в Шумен стартира през 2013 г.  В Комплексния онкологичен център двата нови линейни ускорителя са на стойност 6,6 милиона лева, за новопостроената сграда са вложени 2,4 милиона лева от общината и още 1,3 милиона лева от КОЦ.  Всеки месец с линейните ускорители се лекуват по 120 пациенти.

Освен пациентските организации, срещу лимитите за онкоболните се противопостави и Гилдията на лъчетерапевтите с председател проф. Татяна Хаджиева. Стряскащото е, че НЗОК ще „планира” месечно 30 процента по-малко процедури за лъчетерапия. Останалите онкоболни ще бъдат отложени и ще чакат по списък за следващия месец. Касата е създала комисия, която да определя всяка седмица кои болни да бъдат изследвани и лекувани с PET-скенер – хоспитализирани и за изследване с амбулаторни процедури.

Ако курс на лъчелечение у нас е на стойност около 5000-6000 лв., в чужбина то струва 24 000 лв.  Радиохирургията е още по-скъпа.  НЗОК е решила да спести 60 милиона лева годишно при бюджет около 4 милиарда лева. Докато прави тези икономии, българите с диагноза рак отново ще трябва да събират помощи и да търсят лечение в чужбина. За старите методи на лъчелечение НЗОК не поставя лимити, защото са два пъти по-евтини, но те са отхвърлени от медицината още преди 30 години. Използват се само за лечение на животни!

При въвеждането на лимитите за лъчетерапия не е взето мнението на националния консултант, гилдията на лъчетерапевтите, шефовете на онкоцентровете.  Лъчетерапевтите са категорични, че ще продължат да лекуват пациентите си с високотехнологичната апаратура, но ще трупат дългове за сметка на лечебните заведения.  Става въпрос за злокачествени заболявания, а те засягат все по-млади хора!

Лимитите ще засегнат и работата на PET-скенера в Онкоцентъра на Шумен, единственият мобилен в България, който започна работа на 25 май 2016 г. РЕТ методиката позволява откриване на ранните функционални промени при редица онкологични заболявания и се отличава с висока чувствителност. Понякога тя е единственият метод, който може да визуализира туморния процес. Според специалистите, това PET/CT изследване е най-мощният диагностичен метод в онкологията.

След първите публикации в медиите за лимитите за лъчетерапия, НЗОК излезе със следното съобщение: „Има значително увеличение в обемите дейности, включени в клиничните пътеки за лъчетерапия през 2018 г.  В Националния рамков договор за медицински дейности 2018, подписан двустранно от БЛС и НЗОК,  чл. 344, ал.9 „Въвежда се разрешителен режим в РЗОК за извършване на дейности по КП №251.2, КП№252.1, КП№252.2 и Апр №36“. Определените месечни обеми за лечебните заведения, осигуряващи лечение по лъчетерапия, дават възможности за планиране на пациентите, нуждаещи се от този вид лечение, като е създадена възможност за използване на обемите в рамките на тримесечието. Средствата, предвидени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. осигуряват лечението на всички пациенти, които се нуждаят от този вид терапия”.

Как няма да са се увеличи обемът дейности за лъчетерапия, когато всяка година в България 40 000 са новорегистрираните с диагноза рак, а 20 000 онкоболни чакат за точната диагностика с РЕТ-скенера! Понякога те плащат прескъпо за същото изследване в съседни държави, защото забавянето на изследването за някои пациенти е фатално…

След лимитите, наложени от Националната здравна карта, лимитите за лъчетерапия са вторият удар по българското здравеопазване.

Гилдията на лъчетерапевтите е  изпратила протестно писмо до председателя на Народното събрание, омбудсмана Мая Манолова, Българския лекарски съюз и всички здравни институции, които имат отношение към проблема.

Защо всеки месец КОЦ да иска разрешение за лъчетерапия на брой пациенти от РЗОК-Шумен? За да бъдат всички още по-унижени от монополиста НЗОК? Онколозите ще бъдат буферът между държавата и пациентите с рак, които ще искат да живеят.

Д-р Габровски, началник на отделението за лъчетерапия, ще продължи да работи с пациентите си

В КОЦ-Шумен ритмично продължават да се обслужват пациентите в отделението за лъчетерапия и с РЕТ-скенера, но ще започнат да трупат дългове както останалите онкологични болници у нас.  Гражданите  се надяват, че шуменските депутати ще поставят въпроса в парламента за дискусия.  Двама от тях са лекари – д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на парламента и д-р Румен Генов, кадър на КОЦ.

А иначе и пациенти, и лекари са уморени от скандалите в здравеопазването, от подписки и протести. Всички искат да работят и да се лекуват по европейски стандарти в държавата си.

Валентина МИНЧЕВА 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име