КОЦ-Шумен

Министерският съвет одобри бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г., в който се отчита излишък от 10 милиона лева.  Той се дължи основно на постъпили по-високи здравноосигурителни приходи и отстъпки за лекарствени молекули от фармацевтичните компания.

Управителният съвет на Българския лекарски съюз поиска с парите от бюджетния излишък приоритетно да се разплатят част от натрупаните дългове за извършена медицинска помощ в размер на 51 милиона лева през 2017 г.  Общо 66 са съдебните дела срещу здравната каса за извършена, но неплатена на болниците надлимитна дейност на стойност 165 милиона лева.  Само две са спечелените дела на трета инстанция окончателно, които задължават касата да плати 21 000 лв. През януари Комплексният онкологичен център в Шумен осъди НЗОК за 200 000 лв. – реално изработени пари за действително болни хора!

В деня за парламентарен контрол за пореден път здравният министър Кирил Ананиев каза: „Не познавам в нашето законодателство да има такова нещо като надлимитни или надбюджетни средства. Не е установена трайна съдебна практика за взимане на осъдителни решения, по които здравната каса да дължи пари. Ако трябва да платим тези 16 милиона лева, трябва да ги вземем от бюджета на НЗОК за 2018 г., а това е невъзможно”.

Здравният министър беше категоричен, че Националната здравна карта няма да бъде променена. Д-р Нигяр Джафер от ДПС заяви, че изработването и процесът на обсъждане на здравната карта са символ на хаос в предназначението и сроковете й.  Според нея, философията на здравната карта е сбъркана и тя ще доведе до концентрация на здравните грижи в пет големи града и след пет години достъпът до здравеопазване в другите части на страната ще бъде изключително затруднен.

Кирил Ананиев съобщи, че през септември ще представи два модела за здравно осигуряване. Те ще  са алтернативни и ще бъдат подробно обсъдени както с политическите сили и ресорните комисии, така и със съсловните, с пациентските организации и с различни специалисти от сектора. Те са свързани със старта на националната здравна информационна система, оптимизиране на спешната помощ и електронния търг за лекарства.

На свой ред ще припомним,  че бюджетът на НЗОК през 2018 г. е в размер на 3,8 милиарда лева, а не 5 милиарда лева, както преди месец съобщи премиерът Бойко Борисов. Дори с финансирането на европроекти за здравеопазване няма как да ни убеди, че здравеопазването от бюджета е 5 милиарда лева. По-скандалното е, че още 4 милиарда лева всяка година пациентите си доплащат кеш, както констатира и Европейската комисия за България.

Докато касата е монополист за финансиране на родното здравеопазване, течовете в нея ще продължават въпреки наложените лимити на болниците. За 18 години НЗОК доказа, че без конкуренция на здравния пазар разходите няма да се оптимизират. И пациентите, и медиците ще бъдат недоволни. По всичко личи, че в рамките на този парламент здравният модел няма да бъде променен, а за нов трябва подготовка от поне 2-3 години.

Много са търговците в храма на Асклепий и нямат интерес от 2-3 здравни каси, които да си разпределят здравните осигуровки на пациентите. Единната информационна система на НЗОК се бави от десет години. За всички е ясно, че тя не стартира, за да не лъснат далаверите в здравеопазването. Докато общинските и областните болници трупат дългове, частните вериги болници отчитат печалби. Много от тях са вече чуждестранни болнични вериги, които са на кранчето на здравната ни каца…

Валентина МИНЧЕВА 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име