"Сън в лятна нощ", Снимка ДТ Търговище

Надя Асенова, която получи наградата за култура на община Търговище за 2017 г., ще закрие сезона в Драматичния театър в Търговище с една от най-прочутите пиеси на Уилям Шекспир – „Сън в лятна нощ”.  Премиерата ще бъде на 6 юли от 19 ч.  На 29 юли спектакълът ще участва във фестивала на античната драма „Стоби“ във Велес, Македония.

Режисьорът Надя Асенова, чиито спектакли „Ана от другата страна” и „Самодивска приказка”, бяха представени на театралните фестивали в Шумен и Търговище, се е заела с амбициозната задача да пресъздаде една от най-поставяните пиеси на британския автор, като обещава спектакълът да бъде истинско театрално зрелище, съчетаващо класиката и модерното.

Надя Асенова е известна на публиката в цялата страна и с няколко други много успешни проекта: „Аладин” и „Грозното пате” с участието на Поли Генова, „Deteктив” с Добрин Векилов-Дони и Иван Радоев, „Тайната на един Дон Жуан” с Албена Павлова и Михаил Билалов и други.

„Сън в лятна нощ” е проект, който е огромно предизвикателство за мен и екипа, и който, за съжаление, малко извънстолични театри могат да си позволят да поставят през последните години.  За щастие, мога да разчитам както на младите актьори от трупата на Търговищкия театър, така и на гостуващи артисти от София, които са изключително вдъхновени и привлечени от идеята да съживим на сцена приказната, комично-драматична история за любовта, която по неочакван начин сблъсква света на хората с този на боговете”, сподели Асенова при започване на репетициите.  Едно от любопитните решения, на които залага спектакълът, е умелото съчетание на сериозната драматургия с елементи от цирка и съвременните пърформанси.

„Сън в лятна нощ” е една от най-прочутите комедии на Шекспир. Сюжетът представя приключенията на четирима влюбени младежи от Атина, които са контролирани и манипулирани от феи, населяващи горите, където са поместени повечето събития.

Актьорският състав, който ще пресъздаде образите в Шекспировата комедия, включва Любомир Фърков, Камен Иванов, Божидар Попчев, Славяна Любомирова, Ивана Стоянова, Сияна Янева, Атанас Махнев и Лъчезар Андреев.

Сценографията в „Сън в лятна нощ” е поверена на опитния Тодор Райков, костюмите са на Анелия Райкова, а консултант по пластика е преподавателят по сценичен бой в НАТФИЗ Камен Иванов.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име