Трябва да смените лекарството си, ако съдържа съставката валсартан – това предупреди един от водещите кардиолози д-р Валентин Петров, член на Европейското общество на кардиолозите ESC, когото потърсихме за мнение след скандала с медикаментите.

Както е известно, властите в Европа блокираха 62 лекарства за хипертония и сърдечна недостатъчност заради наличието на съставка, която се смята за канцерогенна. Спрените медикаменти съдържат активното вещество валсартан.  Китайски производител на това вещество е докладвал, че в него е открит примес, който е определен като вероятен канцероген.  Затова са блокирани само лекарствата на фирмите, които се снабдяват с активното вещество от китайския завод.

В България с потенциално опасните медикаменти се лекуват около 160 000 души, обявиха здравните власти. Списъкът на блокираните лекарства е публикуван на сайта на Агенцията по лекарствата.  Дали медикаментите с валсартан наистина са опасни, ще установи по-нататъшната проверка, но е добре хората да посетят кардиолога си и да си сменят лекарствата, ако те попадат в забранения списък, съветва д-р Петров.  Той подчерта, че има достатъчно заместители на блокираните лекарства и пациентите не трябва да се притесняват от смяната на медикаментите.

Ето и списъкът на блокираните 62 лекарства:

http://www.bda.bg/images/stories/documents/blokirane/valsartan/block-Valsartan_list.pdf

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име