Снимката на плачещата баба Дора стана символ на безсмисленото избиване на животните в Странджа

Вторите проби за чума по козите и овцете в Странджа са отрицателни.  Информацията беше потвърдена от самия земеделски министър Румен Порожанов в ефира на bTV.  Френската лаборатория “Сирад” е върнала втората серия проби на България, които трябваше да потвърдят дали има или няма чума по овцете и козите. Пробите са отрицателни, като обхващат селищата от целия 10-километров район, за които се твърдеше, че има огнища на заразата.

Припомняме, че през юли Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) обяви, че има 22 положителни и 10 съмнителни проби за чума по козите и овцете в Странджа, след което започна масово избиване на стадата в района. Въпреки съмненията на много ветеринари, които оспорваха диагнозата и методите на действие. През цялото време, докато се очакваха резултатите от френската лаборатория, експерти твърдяха, че е възможно да няма чума по дребните преживни животни.  „Ако имаше чума, в инкубационния период от 3 до 7 дни трябваше да има бурно цъфтяща клинична картина и над 1000 овце и кози трябваше да са умрели от болестта само за броени дни“, изтъкваха опитни ветеринари, но БАБХ с подкрепата на МВР започна масово избиване на животните. Унищожени бяха хиляди овце и кози и беше разсипан поминъка на много фермери в Ямболско и Бургаско.

В анализ от 20 юли „Безумието от Странджа или как България не спази добрите практики за борба с чумата“, сайтът Радиан.бг припомни какви са процедурите според европейските институции и как България не спазва препоръчаните правила  https://radian.bg/2018/07/20/bezumieto-ot-strandzha-ili-kak-balgaria-ne-spazi-dobrite-praktiki-za-borba-s-chumata/ . Тогава някои от защитниците на земеделския министър ни обвиняваха, че „подобни кампании срещу институциите всявали хаос“! Сякаш безпричинното избиване на хиляди животни е съвсем мирно и творческо занимание…

Сега резултатите от френската лаборатория доказват това, за което предупреждаваха експертите: Чума няма!  Остава да разберем и защо се стигна до това безсмислено избиване на хиляди животни в Странджа.

БСП поиска оставки заради разсипването на Странджа

Новината за резултатите от френската лаборатория предизвика извънреден брифинг на „Позитано“ 20, на който лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставките на министрите Румен Порожанов и Валентин Радев.

„Министър Порожанов, министър Радев и премиерът Борисов трябва да поемат отговорността за убитите животни в Странджа.  Те ни убеждаваха, че има чума и че единствените мерки, които трябва да се предприемат, е да се избива всичко наред“, заяви Нинова. Тя коментира, че двамата министри трябва да си ходят веднага, а не да си измиват ръцете с шефа на агенцията по храните. /По-рано министър Порожанов обяви, че ще се иска наказание или оставката на директора на БАБХ Дамян Илиев/.

„Аз бях обвинена, че организирам преврат в държавата и насочвам протестиращите фермери. Докъде стигна преврата? До официалната информация, че в изследваните проби няма чума“, заяви Корнелия Нинова и подчерта, че два месеца след началото на проблема в Странджа няма нито едно умряло животно от чума.  Единствените умрели са убитите животни от правителството, коментира лидерът на БСП.

Нинова заяви, че оттук нататък е време за въпроси, за отговори и за отговорност. „Днес министър Порожанов се опита да прехвърли всичко върху директора на агенцията по храните. Ако ще има правила и ред в държавата, трябва да се спре с този цирк – за търговския регистър отговорността пое бушона, а Цачева си стои и нищо не знаела, за фалита на застрахователното дружество отговорност пое Ралица Агайн, а председателката на комисията си стои, и тя нищо не знаела, а Горанов демонстрира самочувствие. Сега обаче Порожанов и Радев трябва да поемат отговорност, защото на три заседание в парламента двамата министри ни убеждаваха, че има чума и че единствените мерки е да се избива всичко поред. Ние искахме доказателства, предлагахме да се изолират животните, да се поставят под карантина и да се изчакат вторите проби. Те двамата поемаха отговорността и убеждаваха парламента, че има чума. Затова двамата трябва да си ходят веднага! За това, че избиха животните на хората, съсипаха Странджа, съсипаха толкова семейства“, заяви лидерът на БСП.  Нинова посочи, че отговорност трябва да носи и премиерът Борисов, който „също пригласяше на двамата министри“.

БСП ще сезира прокуратурата за извършени престъпления от длъжностни лица заради влизането с взлом в домовете на хората и унищожаване на собственост.  Ще посетим Странджа, ще се срещнем с хората и ще подпомогнем всички желаещи да подадат искове в български и европейски институции, защото искаме този път лично всеки да си поеме отговорността за това, което причини на хората, заяви Нинова.

Остава големият въпрос защо се случи всичко това, след като толкова експерти обясняваха, че няма доказателства за болестта, коментира лидерът на БСП.  В тази връзка опозицията ще иска по всички законови начини да се провери неофициалната информация в две посоки, каза Нинова и поясни:

Първото съмнение е, че с тези действия се е целяло да се прикрият получени субсидии от фиктивни земеделски стопани за фиктивни животни и избивайки реални животни, да се заличи информацията за броя на животните в Странджа и за получените пари

Второ, да се проверят по дати действията на министър Порожанов, дали всичко това не беше една подготвена акция за източване на средства от държавния и европейския бюджет, призова Корнелия Нинова.

Коментари

коментар

2 КОМЕНТАРИ

  1. Вие нормални ли сте?“23 август четвъртък трябваше да е добър ден за българската демокрация. А също за селското стопанство и трудовите хора в социалните мрежи. Министърът на земеделието храните и горите Румен Порожанов отиде в bTV и съобщи, че новите проби за чумата в Странджа са отрицателни.
    Те са правени в 20-километровата зона от огнищата. “Това са вторите проби, които трябва да покажат има ли разпространение и разширение това заболяване”, каза Порожанов. Видимо бе доволен, новината отвсякъде е добра – на 20 км от огнищата вирус няма.Вместо успокоение и поздравления за добре свършената работа обаче, Порожанов и българската власт бяха разлюляни от нов земетръс. Общественото мнение счете, че резултатът от вторите проби отхвърля наличието на чума въобще – нямало е досега, всичко е било лъжа, 4000 животни са избити напразно. Медии озвучиха гнева, БСП стана солист в яростния хор.
    Работата заприлича на ампутация насред операционна зала с криви огледала – лекар реже гангренясал крайник, после изследва живото тяло, резултатите показват пресечена инфекция; публиката обаче възкликва: “А, добри резултати! Значи гангрена не е имало”.Откъс от статията“Чумата по животните разкри тежко увреждане на човешката психика.Публикувана е днес на сайта „Гласове“.

  2. …“Не вярвам на никого и нищо“ казва нейна колежка по съдба.Те не вярват на местните ветеринарни лекари,на българската и френската лаборатория,на Българската агенция по безопасност на храните и на европейската, на министерството, на правителството, на ЕК и ЕС…Не им вярват и хората, стекли се , спонтанно или организирано/в камуфлажни облекла и с байраци/, за да „охраняват козите“. Не им вярват и голяма част от телевизионните зрители. Просто не могат да повярват, че овцете и козите са заразени.Нещо повече дори:“Няма чума!“, казва един от телевизионните герои в тази сага….В действителност обаче, гордостта и недоверието й застрашават живота на хиляди повече животни.По думите на един експерт:“Така чумата ще стигне до Видин!“…България е част от неговия общ пазара/на ЕС/, на който се продава и българското сирене.Ако заразата не бъде пресечена, този пазар,/а и не само той/ ще бъде затворен и тогава стадата ще изчезнат от само себе си.Те не вярват и на това.Но пък вярват, че:трепят българския добитък, за да улеснят вноса на застояло турско месо;отнемат поминъка на българите, за да ги прогонят и заселят обезлюдените райони с бежанци/те и споменатите роми всъщност били афганистанци/;чумата е донесена от бежанци от Турция, които по пътя си спели в обори…Втората причина може да се нарече Политическа безотговорност и шарлатанщина.Куп политици се направиха на ветеринари, въпреки че им е все едно дали има или няма чума.Тя дори им дойде дюшеш…Рано или късно ще се справил с чумата по овцете или козите. С недоверието обаче ще е много по- трудно.А за обществения организъм то е не по- малко опасно, защото го прави неспособен да се справи с какъвто и да било проблем…Статията е публикувана в сайта „Медиапул“ на 24 юли 2018г.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име