За първи път в Шумен се организира фолклорен събор „Шуменска есен с танц и песен“. Инициативата е на танцов ансамбъл „Гайтани“, а първото издание на феста ще бъде на националния празник 22 септември.

Тази събота на Шуменското плато ще се съберат над 300 участници, представители на повече от 20 самодейни и любителски фолклорни състави. Организаторите канят всички, които обичат българския фолклор, да се включат в събора и заедно да се повеселят.

Събитието ще се проведе на паркинга пред комплекс „Шуменско плато – Стъклото“ на 22 септември от 10 ч.  Програмата ще започне с изпълнения на организаторите от ФТА „Гайтани“ и ДТА „Пъргавелче“, след което на сцената ще излязат самодейни състави от региона.  Към момента заявка за участие са направили 22 групи, а цифрата на танцьорите надминава 300 души.

След 14 ч. ще започне свободната програма, в която ще могат да се включат всички гости на събитието.  Оркестър „Шумен“ ще свири българска народна музика от различни етнографски области и всеки желаещ ще може да се хване на хорото.

Съборът не е с конкурсен характер, целта на събитието е отново да се напомни за красотата и многообразието на българския фолклор. Организатори са СФТА „Гайтани“ и комплекс „Стъклото“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име