Кметът Любомир Христов започва срещи с колективите на училищата. Снимки община Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов започва поредица от срещи с колективите на учебните заведения от общината, съобщиха от общинския пресцентър.

Първата беше с учителите от ОУ “Хр. Ботев” в село Друмево, което бе преобразувано в обединено.  По време на срещата кметът Любомир Христов и зам.-кметът по образование и култура Найден Косев поискаха да чуят от преподавателите с какви проблеми се сблъскват през учебната година и какви са очакванията им от общинската администрация.

Дни преди началото на учебната година тук приключи ремонт на покрива на една от сградите, класните стаи са пребоядисани, сменени са подовата настилка и електрическата инсталация.  За целта от бюджета бяха отделени 38 000 лева, а спешният ремонт беше извършен от строителното предприятие на общината.

Педагозите поискаха съдействието на кмета пред областното пътно управление в Шумен да включи ремонта на пътя от Вехтово до Друмево в програмата си за 2019-та. „Платното наистина има опасни неравности, които могат да доведат до нещастни случаи“, коментира кметът Христов и пое ангажимент да съдейства ремонтът да бъде извършен през следващата година.

В момента в училището учат 104 деца, като повечето са от Друмево, малка част прихождат от Вехтово, Костена река и Черноок, община Провадия, а почти всички преподаватели пътуват от Шумен до селото.  Кметът пое още ангажимент да се осигури транспорт за посещение на организирани от общината културни и спортни прояви.

Любомир Христов посети и училището в село Ивански, което също беше преобразувано в обединено и 128 ученици влязоха в класните стаи в началото на тази учебна година. От ноември 2016-та то получава сериозна финансова подкрепа по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ по програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество. През миналата година там беше изграден нов учебен център, в който се провеждат учебни и извънкласни дейности в т. н.  „наваксващи училища“, „уикенд училища“ и „училища за родители“.

По време на срещата с учителите кметът Любомир Христов обяви, че още в началото на тази учебна година общината ще организира срещи с представители на бизнеса, посещения в шуменски предприятия и професионални училища в града. “Надявам се, че това ще бъде една добра възможност за младите хора да се запознаят с различни професии, които биха поискали да изучават, за да могат по-добре да се реализират на пазара на труда, когато завършат образованието си”, каза кметът. Той беше впечатлен от добре поддържаната база и изградената спортна площадката в двора на училището. Пред учителския колектив Христов пое ангажимент общината да осигури средства за ремонт на покривите на двете сгради – на основното и началното училище в селото и още веднъж пожела на учителите и учениците успешна учебна година, съобщиха от общинския пресцентър.

Надяваме се след посещенията във всички училища, местната власт и гражданите на Шумен най-после да получат представа за случващото се в образованието.  Защото се оказа, че дори ресорният кмет не знае какво става в учебните заведения и какви са техните проблеми.  В навечерието на 15 септември, когато всички родители и ученици се интересуваха от новите учебни планове, от промените в учебниците, от незаетите учителски бройки, просто нямаше кой отговори на най-важните въпроси.  Защото те са в сферата на Регионалния инспекторат по образование, а началничката на РУО Светлана Милева вече три години отказва да дава пресконференции и не коментира пред журналисти състоянието на образованието.  „Не мога да ви отговоря на въпросите“ – обясни на последния брифинг и зам. кметът по образование Найден Косев, попитан за проблемите в училищата и допълни, че такава информация има само просветният инспекторат.

Дано поне кметът Христов да получи отговор на място.  

П.п. И г-н кмете, когато следващия път ви посъветват да не отидете на откриването на учебната година, не ги слушайте. Защото вашето отсъствие, в комбинация с отношението на просветната ви началничка /която стои на този пост с благословията на ГЕРБ/ изобщо не се приема добре от шуменци.  И ако може да обясните на г-жа Милева по партийна линия, че в качеството си на държавен служител тя е ДЛЪЖНА да дава информация на гражданите, респ. на журналистите за поверената й сфера на дейност.  Особено когато тази дейност е с такова важно обществено значение като образованието…

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име