Веско Стамболов на концерт в Шумен. Снимки Валентина Минчева

Септември ни подари още една топла вечер в края на лятото, а музикалният афиш я направи незабравима.  Пианистът Веско Стамболов дойде от Барселона, за да участва в концерта на шуменския симфоничен оркестър под диригентството на Станислав Ушев.

Малка, но отбрана публика дойде да чуе блестящият пианист, който рядко гостува в България поради многобройните си ангажименти. Веско Стамболов е концертирал в Европа, Азия, Африка, носител е на отличия от престижни международни конкурси. През 2004 г. стана носител на „Кристална лира“ у нас.  От 2001 до 2012 г. преподава пиано в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, а от 2012 г. досега е професор по камерна музика и пиано във Висшата консерватория „Лисеу“ в Барселона.

Веско Стамболов с шуменската филфармония

И ако за начало чухме един от най-популярните Моцартови концерти за пиано и оркестър, то следващото такова произведение по мащаб беше на нашия Любомир Пипков.  Много епос, много лирика и пак ония неравноделни български ритми в класическата партитура, които ни раздвижиха в емоционален диапазон.  Като прибавим и танците от операта „Момчил“ в програмата, шуменските симфоници ни върнаха самочувствието на град с творци.  А Веско Стамболов е от именитите възпитаници на Националната музикална консерватория, чийто патрон е шуменец и разнася славата ни по света.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име