Милена Моллова на шуменска сцена

Проф. Милена Моллова беше специален гост на шуменската филхармония на концерта, с който беше открит новият творчески сезон. Нашата съгражданка има внушителен репертоар от музикални стилове и епохи, с който гастролира по света. За шуменци тя изпълни единственият завършен клавирен концерт на Роберт Шуман, създаден преди почти два века. Публиката бурно я аплодира, а за награда проф. Моллова изсвири „Мечтания“ от Шуман, който си остава най-поетичният композитор в музикалната класика.

Под диригенството на Калина Василева беше изпълнена още една забележителна творба – Петата симфония на Чайковски. Трагична по звучене, тя ни напомни за дълбоките душевни конфликти на руския композитор, търсил правдата и щастието в житейския си път.  Превъзмогвайки кризите си, композиторът завършва творбата си с величествен финал.

От името на Любомир Христов – кмет на общината, беше прочетен поздравителен адрес за Симфониета-Шумен. Културни институции и общинският съвет поднесоха цветя на симфоничния оркестър и неговите солисти.

Милена Моллова бе гост на кмета Любомир Христов преди концерта.
Двамата разговаряха за това, че общината продължава традицията да подкрепя конкурсите на името на
Панчо Владигеров и да помага по този начин за популяризиране на неговото творчество сред младите музиканти у нас и в чужбина.

За все по-малкото почитатели на класическата музика, съдейки по публиката в залата, остава тъжната констатация, че зала „Венета Вичева“ се нуждае от сериозен ремонт, особено подмяна на столовете, за да отговаря на високите критерии на изкуството, което правят шуменските симфоници.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име