Лятото в картините на Мариана Петкова привлече младата публика

Най-щедрият сезон – есента, влезе в шуменската галерия „Елена Карамихайлова“ с творбите на художниците от Четвъртия национален пленер „Плодородие Салманово 2018“.  Мариана и Пламен Петкови, организатори и домакини на събитието,  успяха да ни въведат в идиличната атмосфера на малкото артистично общество, творило през август.  В първото издание на експозицията видяхме скулптури, живопис, художествени инсталации.  С литературното четене се присъединиха поетите, на които гостуваха десетокласниците с профил изобразително изкуство в СУ „Сава Доброплодни“.

Антонин Горчев – председател на дружеството на писателите в Шумен, откри първия съвместен пленер на художници и поети.  В навечерието на Карнавала на плодородието, авторите се почувстваха като „подгряваща група“ за празника на града. Не всички литературни творци присъстваха, но духом бяха с публиката.

Иван Карадочев и Антонин Горчев

Първи представи стиховете си Красимир Вардиев, отразил пленера така: „Отчаяни сенки, похапване, дремки/ Присъединявам се както на средната възраст на пръсти“.

В „Ноктюрно 1“ Стоян Терзиев от Пловдив е оприличил „като котешки зеници  семките на динята“. В „Ноктюрно 2“ нарича „селища-побратими“ Салманово и Фамагуста – вълнуващото за много поети пристанище на Кипър.

Галина Михайлова ни прочете стихотворения от втората си книга „Писма до август“. Чухме поезия от Надежда Романова и Даниела Друмева.  Тони Теллалов  беше далеч, но Антонин Горчев представи летните му вдъхновения.

Как темата за плодородието е провокирала Антоний Димов? Той отговори със стихове на поета Константин Павлов, а след това припомни „Селска соната за два солдата“ на Димитър Воев от някогашната рокгрупа „Нова генерация“. На края стигна до поетичните щрихи от личното си творчество.

Антонин Горчев ни припомни онова забележително стихотворение „Диня“ на Ганчо Мошков, което и сега възпламенява публиката със своята емоционалност и ритмика.

Домакините включиха  един онлайн участник в пленера – Румен Иванчев от Рим. След  дълъг творчески обмен по интернет до нас стигна стихотворението „Чушкопек“.  Веселите строфи ни развеселиха с факта, че това битовото изобретение от времето на соца сега се е превърнало в културен мост между поколенията български емигранти в Италия, Австрия, Германия…

Мариана Петкова прочете стихове на художниците Аксиния Михайлова и Пламен Петков, както и свои поетични изповеди.

Предизвикан от творческата симбиоза между визуалното и поетичното изкуство, Иван Карадочев направи своя анализ: „Смисълът на пленера е този литературен продукт.  Но има и един друг смисъл – това, което се случваше в село Салманово. За мен то беше в някаква степен духовна солидарност. Порокът на твореца е, че човекът, който има някакви инвенции, се чувства сам. Провинцията се нуждае от някакви стимулатори при тоя духовен разпад, който е настъпил. Пленерът в Салманово е нещо такова. Там на една маса, дали рисуваха или пиеха, бяха хора на духа – които пишат и рисуват.  Те чувстваха взаимната подкрепа. Присъствието на едните беше стимул за другите. Там творецът чувства, че не е сам, че има и други хора. Има и други интерпретации на света, освен прагматичния. Другият светоглед беше през оградата, където хората отглеждаха прасета и кокошки, а ние бяхме в двор, където се чувствахме изолирани, но солидарни. Това е един от по-важните смисли на пленера благодарение на средствата, които е отделила община Шумен. Ако може, нека да се измисли по-трайна форма, която да го направи по-перманентен. А за изящното  стихотворение „Диня“ на Ганчо Мошков, трябва да припомним, че то е посветено на Атанас Далчев“.

Младите художници гостуваха на литературното четене. Снимка Валентина Минчева

Антонин Горчев сподели свой разговор с варненския поет Валери Станков, който не намерил рима на думата ябълка. На пленера в Салманово шуменецът открил римата „дирижабълка“ и написал стихотворението „Райска ябълка“.  А колко още спомени от детството и младостта има в стиховете нашият поет за „душицата на август“!…

Огънчето на лятното ателие още дълго ще топли творците на палитрата и перото в Шумен. Те отсега очакват следващия пленер. А може би сред учениците на Мариана Петкова и Деница Узунова са художниците и поетите от „новата генерация“, която ще твори у нас и по света, но винаги ще се завръща, за да открие плодовете на българските си корени в Салманово.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име