Фотография Ивайло Сакелариев

Последната фотографска изложба на Ивайло Сакелариев може да стане събитие №1 за галерия „Елена Карамихайлова“ през тази година. Известният фотограф предизвика възторга и признанието на професионалистите и на всички почитатели на женската красота.

„SHE” my reason to survive е насловът на експозицията от 40 снимки, направени през последните три десетилетия от Ивайло Сакелариев.  Да, светът е мъжки, но се вдъхновява от жени.  „ТЯ е причината да оцелявам“ ще признае и шуменският фотограф чрез изкуството си.  И защото „тя е красотата или звярът, гладът или празникът“, при НЕЯ се влиза тихо на пръсти… Така пее Шарл Азнавур и песента му ни посреща още на входа и е с нас до края на вечерта. После черните завеси се вдигат интимно, за да останем с ефектните светлинни пана в тесния коридор на път преди голямата зала. Знае как да ни примами майсторът на обектива.

Когато е редил изложбата си, новината за смъртта на Азнавур обикаля света. Кралят на шансона ни напусна на 1 октомври – Световният ден на музиката и на поезията. Няма случайни неща. Случайността е името на Бог, който прави още по-незабравим човека изпял 1200 авторски  песни! А мислите ли, че той на 94 години не е знаел „смеха и сълзите на всичките си спомени“, щом признава „ТЯ е смисълът на живота ми“?…

Диян Евтимов, Цветан Чатъшки и Ивайло Сакелариев на откриването на изложбата. Снимки Валентина Минчева

Това е първата самостоятелна изложба на Ивайло Сакелариев, която съдържа тази идея, защото женската природа е вдъхновяваща и провокативна през целия му творчески път. Актовата фотография му носи най-големите международни признания. Чрез нея той е търсил своята гледна точка за женското тяло. Ценителите са открили творческата му интуиция за красота и пропорции. А нали изкуството е мислене.

Препълнената галерия снощи беше още едно признание за Ивайло Сакелариев, след като е спечелил всички възможни награди във фотографските състезания през последните 15 години: златни медали от международни конкурси в Европа, „Оскар“ в категорията за голо тяло, а миналата година стана АРТИСТ на Международната федерация за артистична фотография (AFIAP).

Завесата се вдига за ценителите на женската красота

Диян Евтимов – директор на галерията, откри изложбата.  За Ивайло Сакелариев говори Цветан Чатъшки – фотограф от Стара Загора. Той каза: „За да се случи такова събитие с такова качество, трябва да благодарим на община Шумен, както и на галерията, която дава възможност авторът да представи със свобода фотографиите в този впечатляващ вид. Светлинните пана са много ефектни. Трябва да благодарим на всички артисти в Шумен – включително и фотографите на града. Няма как да достигне това ниво артист като Ивайло, ако няма общност, в която да живее и контактува с представителите на всички изкуства. Спокойно може да се каже, че Шумен е най-фотографският град в България/бурни ръкопляскания/. Ивайло Сакелариев е интелигентен човек и това се вижда от фотографиите му. Той е още чаровен мъж на средна възраст, но  никога няма да говори за себе си суперлативи. Ако сравним наградите му от международни конкурси, пленери, фестивали с наградите в спорта, за мен Ивайло е шампион във фотографията. И то не веднъж, а два пъти за последните години. Половината от снимките в изложбата са наградени на международни конкурси. А темата „ТЯ“ може да представи само творец, който има фина душа! Да съумява да покаже естетиката в женското тяло, но без да наруши достойнството на моделите и да ни предаде усещането за линия и форма. Няма нито една арогантна фотография, когато ни представя това велико творение – голото женско тяло“.

Клавишите на голото тяло

На чаша вино гостите изказаха своите впечатления. От фотографската гилдия ни споделиха, че тъмните стаи – тунели, се използват от други автори по света, търсейки светлинни ефекти. Повечето от снимките в изложбата са черно-бели, по-близки до класическата фотография. В случая това кореспондираше с песента на Азнавур, който винаги излизаше под прожекторите на сцената с черна риза и черен панталон. А когато разказваше за своите souvenirs /спомени/, сякаш пееше за НЕЯ по черно-бели снимки…

Ивайло донесе радост на майка си д-р Елка Сакелариева.

Многоликата и опърничева женска природа ще провокира още дълго обективът на Ивайло Сакелариев, а за нас остава удоволствието да го следваме във фотографския му прочит.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име