Собствениците на автомобили с ниска екологична категория ще плащат по-високи данъци. Това е заложено в новата формула за изчисляване на данък МПС, която беше одобрена на заседание на правителството днес.

След като промените бъдат гласувани в закона за местните данъци и такси, общинските съвети по места ще определят коефициенти за възраст и за екологичност на автомобилите, затова засега не може да се каже с колко ще се увеличи данъкът на колите в отделните общини и дали поскъпването ще е драстично.  Според новата формула данъкът ще се изчислява според мощността на автомобила, умножена по определена от общината сума пари, коригирана с коефициента за възраст на колата и умножена по нов коефициент за екологичност. Формулата ще вдигне данъците за колите, които нямат еко категория или са с ниска категория, но за новите автомобили налогът ще бъде по-нисък спрямо сегашния, обясняват експертите.

Днес правителството одобри и други промени в закона за местните данъци и такси.  Според тях хората вече няма да могат да декларират няколко основни жилища и да ползват данъчни облекчения.  В бъдеще облекчението от 50 процента вече ще се ползва само за едно основно жилище, а за останалите имоти ще се плаща пълния размер на данъка

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име