Стефани Лечева в "Хористи". Снимки ДКТ "В. Друмев"

Със спектакъла „Ще ти разкажа за Америка” от Димитър Маринов, ДКТ „Васил Друмев“ ще отбележи на 15 октомври 60-годишния юбилей на актрисата Стефани Лечева, която чества и 35 години на сцена.

Стефани Лечева е завършила през 1991 г. НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Актьорско майсторство” в класа на проф. Елена Баева.  В творческата й биография има над 100 роли.  Професионалната й дейност започва в Драматичен театър „Сава Доброплодни” в Силистра, след което е в Драматичен театър „Драгомир Асенов” в Монтана. В първите си години на сцената изпълнява емблематични драматични роли.

От 1995 г. е част от творческия състав на шуменския театър, където публиката я вижда в ролите на Клеа в „Езоп”, Жената в „Януари” от Й. Радичков, Сарка в „Опечалена фамилия”, Бабата в „Сестри” от Людмила Разумовска, г-жа Драга в „Д-р” от Бр. Нушич, Майката в „Оттука започва България”, Елена Сергеевна в „Скъпа Елена Сергеевна”, Симеонка в „Хористи” от Н. Гундеров и Д. Събов, г-жа Рада в „Началото на криворазбирането” и Геновева Чурукова в „Ще ти разкажа за Америка”.

„Ще ти разкажа за Америка“

Спектакли с нейно участие са селектирани и отличени в престижни театрални фестивали. Носител е на наградите: I награда – „за актьорско изкуство на актьорите, участващи в спектакъла „Оттука започва България”, „за истинно – документална и силно въздействаща ансамблова игра” на Национален фестивал на малките театрални форми – Враца – 2016, Награда за цялостен спектакъл на МФ „Друмеви театрални празници Нова българска драма” – Шумен 2016 г., Награда Шумен – 2017 – „колективна награда за екипа на спектакъла „Оттука започва България”.

Професионалните ангажименти на актрисата Стефани Лечева през годините вървят успоредно с редица участия в тв продукции и сериали, като „Музика и поезия в ромската душа” – филм на БНТ и „Откраднат живот” – Нова тв.   Участва и в множество концертни изяви, представяне на книги от различни автори и други програми.

След представлението на комедията „Ще ти разкажа за Америка”, екипът на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” и обществеността ще поздравят актрисата по повод двойния й празник.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име