Плантацията канабис край Янково. Снимки ОДМВР - Шумен

Хванатият с голямо количество марихуана инспектор в Агенцията по храните в Шумен е отглеждал цяла плантация край смядовското село Янково, съобщиха от областната дирекция на МВР и дадоха подробности по случая. Както вече информирахме, 32-годишен ветеринарен лекар, инспектор в Агенцията по храните, ще бъде привлечен като обвиняем за разпространение на наркотични вещества, след като в дома в квартал Дивдядово са намерени 80 кг марихуана.

Случаят е разкрит от криминалисти от Шумен. В хода на разследването те са намерили в имот в квартал Дивдядово близо 300 растения в различен стадий на сушене, а в землище на смядовско село са открити още 51 засадени растения.

В цялата къща в Дивдядово се суши марихуана

Работата по случая е започнала преди около 15 дни. Получен бил сигнал, че в къща в квартал Дивдядово се отглежда марихуана. Криминалисти установили ползвателя на имота и превозното средство, с което се придвижва. След като попаднал в полезрението им, допълнително било съобщено, че мъжът шофира след употреба на алкохол и наркотични вещества.

В спешен порядък, в деня, в който била получена информацията, е била създадена организация за проверка на сигнала, информират от ОДМВР.  На 9 октомври около 18.40 ч. на ул. “Генчо Панайотов“ в Шумен полицейски екип спрял за проверка водач на лек автомобил Нисан „Терано“ с шуменска регистрация. Зад волана бил 32-годишният К. К., във видимо неадекватно състояние.

Бил тестван с дрегер за шофиране след употреба на алкохол. Показанията отчели 0,2 промила в издишания въздух. Извършена му била проверка с дръг тест, който отчел положителна на канабис проба. Заради острия мирис на марихуана било извършено претърсване в лекия автомобил, а след това и в жилище на ул. “Генчо Панайотов“ в Шумен. Там криминалистите намерили голямо количество стръкове, които при направения полеви наркотест реагирали на канабис.

Претърсването продължило на следващия ден. Във всички помещения в имота били открити растения, поставени за сушене с височина между метър и метър и половина. Иззети са 298 отрязани растения, както и 9 полиетиленови чували със суха листна тревна маса.

Работата по документиране на престъплението продължила под надзор на прокурор от Районна прокуратура – Шумен.  В хода на предприетите допълнителни мероприятия е намерено и мястото, на което ги отглеждал. С помощта на следово куче, в силно пресечена и трудно достъпна местност в землището на село Янково е бил открит парцел от около 500 кв. метра със засадени 51 растения с различна височина и листна корона.  18 от тях били с изрязана листна маса и съцветия.  За растежа на канабисовите растения грижи полагал лично К. К., който ги поливал и торил периодично. Някои от тях достигнали височина 3.90 метра, а другите били между 1,70 и 2,50 метра. Растенията са иззети.

Растенията край Янково

К.К. е задържан за срок до 24 часа в РУ-Шумен. Не е криминално проявен. Повдигнато му е обвинение по чл.354 А, ал.3, т.1 от НК и 354 В ал. 1 от НК. Делото е прехвърлено по компетентност в Окръжната прокуратура в Шумен.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име