Анатоли Стоянов /третият отляво/ на брифинг след опита да сменят общинското ръководство на БСП в Шумен.

Шуменски активист на БСП също се е включил в подписката на 50-те членове на вътрешната опозиция срещу лидера на социалистите Корнелия Нинова, съобщиха членове на местната организация.  В оповестената във вторник подписка, сред имената на останалите опозиционери се вижда и това на общинския съветник от левицата Анатоли Стоянов, който, освен с Нинова, е в тежък конфликт и с шуменското ръководство на БСП.

Анатоли Стоянов е част от групата социалисти около бившия кмет на Шумен Красимир Костов, които през пролетта се опитаха да превземат местното ръководство на БСП, но след няколко скандални заседания и конференции, бяха отстранени от общинския партиен съвет. Те обаче продължават да пишат жалби до националното ръководство на партията, а в града не е тайна, че екскметът Костов смята да се кандидатира отново следващата година и хората около него дори са убедени, че ще може да победи сегашния градоначалник Любомир Христов, който най-вероятно също ще се бори за нов мандат.

За това обаче ще им е необходимо, освен всичко друго, да имат зад гърба си и организацията на БСП, която никак не е очарована от публичните скандали в партията и едва ли ще подкрепи някакво разцепление.  Затова е странно позиционирането на Анатоли Стоянов сред противниците на Корнелия Нинова, освен ако не вярват, че ще успеят да я свалят от поста до следващата година.

Припомняме, че подписката на 50 от общо 180 членове на националния съвет на БСП беше направена заради смяната на изпълняващия длъжността главен редактор на в. „Дума“.  Анализаторите веднага отбелязаха, че използвайки този предлог, вътрешната опозиция в БСП се е обединила и в атаката срещу Нинова са застанали рамо до рамо хора от различни кръгове – на Георги Гергов, на Михаил Миков, на Румен Овчаров, Асен Гагаузов и Красимир Янков.  Начело на подписката е евродепутатът Георги Пирински, следван от Велислава Дърева. Вътрешната опозиция протестира, че смяната на главния редактор на партийния вестник е направена без знанието на националния съвет на БСП.

Корнелия Нинова веднага реагира, като обвърза подписката и атаката на вътрешната опозиция с дадените от правителството 43 милиона лева на Георги Гергов за „дупката“ във Варна. Лидерът на БСП определи решението на правителството в полза на Гергов като „сделка на задкулисието“, а в пост във фейсбук написа: „..Майките на деца с увреждания чакат закона за личната помощ повече от 5 месеца. За тях няма пари. Но правителството на Борисов не изчака и 5 дни от решението на ГЕРБ – Варна и даде 43 милиона от парите на всички българи на един – Георги Гергов за дупката във Варна. И съвсем „случайно“ се появи подписка, начело с Гергов, срещу изпълнителното бюро на БСП. Интересна подписка от претендиращи за бъдат крайни левичари, кандидати за постове и тежки олигарси“…

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име