Филип Аврамов и Милица Гладнишка на шуменска сцена. Снимки Валентина Минчева

„Оскарът“ е върхът на киноизкуството в САЩ. Когато музиката на великите филми възпитава почти век поколенията в цял свят, няма как да не ги пожелаеш и в нашия Шумен.  Сега Милица Гладнишка и Филип Аврамов гостуваха със своя музикален проект „Оскарите в музиката“, създаден от диригента Левон Манукян и оркестъра на бургаската опера.  Аранжиментите са на младия Георги Милтиядов, мултимедийните ефекти – на Юлия Манукян.

На сцената на ДКТ „Васил Друмев“ спектакълът направи проявата още по-внушителна за меломаните.  След тържествения сигнал на познатия ни от екрана холивудски “Долби тиътър“ темпераментната Милица Гладнишка обяви, че ни предстои звездна вечер.  Ето го и партньорът й Филип Аврамов, който припомня регламента на холивудските музикални награди: за цялостна музика на филм /саундтрак – музика, синхронизираща действието на филма/ и за най-добра оригинална песен. И така вече 90 години!  Първият музикален „Оскар“ е за филма „Отвъд дъгата“, в който пее едва 17-годишната Джуди Гарланд, обявена през 1939 г. за любимката на Америка.

С много смях и скечове солистите ни разказаха музикалната история на Холивуд, където също има куриози, задкулисни уговорки, професионална завист и сценични гафове.  Чухме песните на 22 филма, наградени с „Оскар“ за музика като „Междузвездни войни“, „Властелинът на пръстените“, „Челюсти“, „Извънземното“, „Кръстникът“, „Закуска в Тифани“ , „Роки“, „Красавицата и звяра“, „Аладин“, „Мръсни танци“, „Flashdance“, „Джеймс Бонд“, „Армагедон“, „Роки“, „Междузвездни войни“, „Доктор Живаго“ и „Властелинът на пръстените“…

Актьорите са със завидно амплоа – от сериозната драма, комедията, телевизионните сериали до голямото кино. Но вокалните предизвикателства на сценичните изкуства са нещо различно от диалозите, а те покориха зрителите още в началото на вечерта. Фицата развя коси като истински рокаджия за песента на „Аеросмит“ от филма „Армагедон“.  Не му остана длъжна Милица, която е безгранична, когато трябва да пародира модерната музика с опера.  А колко е добра в импровизациите, ако прави джаз!… И защото изкуството е отражение на живота, двамата отговориха на всички чувства на екранните герои от филмите с музикален „Оскар“. Видяхме ги нежни, бесни, арогантни, смели.

Фицата като истински Аеросмит в концерта на Оскарите

Шуменската публика им се отблагодари адекватно – с малко цветя, но с много аплодисменти, викове за бис. С филмовата музика бяхме в джунглата, океана, жестоките ледове, космическите кораби… Без конкуренция е Милица, когато пее „Skyfall“ /“Падащи небеса“/. Криминалето за Агент 007 е незабравимия текст от саундтрака: „Това е краят. Задръж дишането си и брой до десет! Чувствай движението на Земята и след това: чуй сърцето ми отново избухна“. Нищо не може да препъне този български талант Милица Гладнишка, на която публично Филип призна: „Ти си истинска Адел!“

Шуменци трудно се разделиха с гостите от бургаската опера, диригента и техните солисти. Аплодисментите заглушиха всички микрофони. Милица обяви: „Цветя няма! Добре, че беше букетът на едно дете!“ Но публиката иска още и още. Фицата крещи: „Няма повече“. Милица възкликва: „Шумен е шумен!“ Аплодисментите не стихват. Той й целува ръка. Таланти и поклоници. Още една песен за бис. На сцената прибягват Юлия и Левон Манукян. Ставаме на крака и се разделяме с нашите любимци. До нови срещи с красивата музика на този невероятен колектив, с който пътешествахме по петолинието зад Океана.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име