Ваньо Русинов, организатор на конкурса "Гласовете на детската мелодия"

Песента от Търговище „Аз съм българче“ е фаворит в гласуването и се оформя като емблема на фестивала

Шумен ще бъде домакин на финалния кръг от конкурса „Гласовете на детската мелодия“, който ще събере 240 изпълнители от цялата страна на 19 и 20 октомври.  Концертът в зала Арена Шумен ще бъде безплатен за гражданите, съобщиха от общинска администрация.

Конкурсът стартира на 14 юни и премина през прослушвания в 12 областни градове, на които се явиха около 340 деца, съобщи пред журналисти един от организаторите Ваньо Русинов.  За участие във фестивала са изпратени общо 36 нови авторски песни, от които 14 са избрани за финала.  Предложенията могат да се видят на страницата на конкурса във фейсбук.

Идеята на фестивала е да се открият нови изпълнители и да се създадат нови авторски песни за деца, а амбицията на организаторите е конкурсът да се провежда всяка година, обясни Русинов.  Той коментира, че вече е постигнато търсеното високо ниво на продукцията.  „Около 30 % от песните са писани от учители по музика в провинциални градове, които предлагат прекрасни мелодии, вероятно защото са по-близо до децата“, каза Русинов.

Най-голямата изненада и своеобразно откритие на фестивала е дошла от Търговище, откъдето е песента – фаворит „Аз съм българче“. Песента е изпълнена от деца от училище „Иван Вазов“, а автор е тяхната учителка по музика Тони Кичукова, съобщи организаторът на феста. В момента тази песен се оформя като емблема на фестивала и води в гласуването сред любимите изпълнения, каза Русинов.

Фестивалът има и голям награден фонд, за да поощри създателите и изпълнителите на детски песни.  Общият фонд е над 27 000 лв., а наградата за победителя е 10 000 лв.  В Шумен ще бъдат раздадени награди в размер на 6 000 лв.

Сред участниците има изключително талантливи пеещи деца, имаме и три открития на световно ниво, похвали се организаторът на конкурса.  Шуменци ще могат да видят най-добрите от тях в събота и неделя.

На 19 октомври конкурсната програма е от 12 ч. и от 13.30 ч.  На 20 октомври конкурсът за различните групи е от 13 ч. и от 15 ч., а в 18.30 ч. е гала концертът с финалните 14 песни и церемонията по награждаване на лауреатите.

Ваньо Русинов благодари на община Шумен за домакинството на националния конкурс и коментира, че кандидатурата на града е спечелила заради престижа на културен център на Северна България.

Официалният финал на националния конкурс ще бъде поставен с голям концерт в НДК на 22 декември.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име