Исмаил Юсуфов пред релефа "Молитва"

В регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров”в Шумен снощи беше открита първата самостоятелна изложба „Илюзии” на Исмаил Юсуфов.  Събитието уважиха приятели, колеги и преподаватели на скулптора, който е възпитаник на Шуменския университет.

Бехчет Данаджъ представи на публиката своя млад колега Исмаил Юсуфов, роден на 6 юни 1986 г.  Младият творец завършва основното училище в родното си село Стоян Михайловски, община Нови пазар, а след това – специалността „Електротехника“ в Професионалната гимназия по механотехника „Христо Ботев“ в Шумен.

Първата среща на двамата скулптори е била през 2003 г. в ателието на Бехчет Данаджъ.  Чист и открит в своя порив, Исмаил казал: „Искам да се занимавам с изкуство. Никъде не съм се учил, нищо не знам, но това ми е мечтата“.  За седем месеца младежът усвоил основните принципи в рисуването и когато през следващата година кандидатствал в шуменския университет, се класирал с оценка 4,47.  Завършил специалността „Педагогика на обучението по пластични изкуства” при преподавателя Димитър Балкански, днес вече професор.

Златните момичета

След време младият скулптор пак се появил при Бехчет Данаджъ.  Започнал да му помага при изработването на паметника на репресираните в градската градина, бюст-паметника на Христо Ботев в село Ветрино, Варненско, включвал се в проекти за монументална живопис.  Големите мащаби на това изкуство в един момент стреснали Исмаил и той се дистанцирал от изяви.  През този период създал семейство, родила му се дъщеря, започнал истинската битка за оцеляване. Въпреки трудностите Исмата, както повечето го наричат, пак се завърнал към скултурата.

Бехчет Данаджъ и доц. Петър Дичев пред творбите на младия скулптор

В жанра релефи младият творец се е учил от доц. Петър Дичев, който сподели при откриването на изложбата: „Винаги съм казвал на моите студенти, че когато изработят нещо, трябва първо вие да си го харесате. В противен случай нямате никакъв шанс да впечатлите другите. Много любов да има в работата. Тая изложба на Исмаил е доказателство за това. Първата му изложба звучи нежно, лирично. В началото на експозицията е релефът на книга, а книгата е пътека към знанието. Има и преклонение пред женската красота. Има и митология. А каква страхотна риба е изобразил Исмаил. Браво! Пожелавам му успех!“

Птицата

Бехчет Данаджъ акцентира, че релефите на Исмаил Юсуфов са върху бетон.  При тоя материал е много трудно да запазиш формата жива. А колкото до името на изложбата „Илюзии“, това е защото авторът е искал творбите му да звучат по-художествено. „Дано вдъхновението не напуска този млад скулптор, за да видим следващия път по-големи релефи, а защо не и монументални композиции в градска среда“ – каза Бехчет Данаджъ.

Исмаил Юсуфов и семейството му живеят във Варна. Той е майстор на катми, а съпругата му  работи като  медицински асистент в стоматологична клиника. Пред нас се шегува: „Творя в храненето, но не се отказвам от изкуството. Минаха десет години от завършването ми на университета. За месец изработих 11 релефа за изложбата в Шумен. Благодарение на Бехчет Данаджъ поддържам огънчето за творчество“. А на въпроса дали има други художници в рода му, той спомена името на Мехмед Хоров, който жителите на село Стоян Михайловски познават от близкото минало като творец от местната интелигенция.

Първият букет на малката Амира.

До откриването на експозицията вече бяха продадени две релефни творби на Исмаил Юсуфов. Най-голямата изненада след официалната част беше пристигането на семейството му. Малката Амира се втурна с букет цветя и прегърна баща си. На чаша питие шуменци окуражиха младия творец и му пожелаха по-смело да навлиза в изкуството, за да имаме повече срещи с него.  Първата му самостоятелна изложба е осъществена чрез проекта „И библиотеката – сцена за млади” и с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура”.

Творческите „илюзии“ за Исмаил Юсуфов бяха дотук. Очакваме завършени пластични образи с модерна интерпретация на света през неговия поглед.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име