Кметът на Шумен Любомир Христов ръководи общинския щаб за подготовка за предстоящата зима.

Спомняте ли си как в първия си мандат Бойко Борисов пращаше пътните фирми, че и министрите да ловят снежинките още във въздуха? Е, забравете го. Вече имало нов стандарт и поне в Шумен няма да ловим снежинките във въздуха, ами ще ги оставяме да натрупат. Според  стандарта най-високата степен на поддържане е ниво „А“, при което можело да има до 3 сантиметра сняг го улиците.  Това обясни представител на обединение „Зимно поддържане“ на заседание на общинския щаб за защита при бедствия, посветен на готовността за предстоящата зима .

Трябва да се дефинира какво значи степен на поддържане, защото гражданите, пък и медиите са много критични през зимата, коментира поучително представителят на пътната фирма. И обясни: „Най-високата степен на поддържане е ниво „А“, което разрешава до 3 сантиметра сняг върху настилката!  Не е до черно!“. За да бъде по-убедителен, човекът на „Зимно поддържане“ прикани присъстващите да отидат да видят как е в чужбина, защото и там било така. В Шумен обединението ще чисти малките улички и северната част на града.

Остава ни само да се надяваме, че пътните фирми ще поддържат най-високия стандарт от 3 сантиметра сняг по улиците, че ако снижат малко „качеството“, ще трябва да газим сняг до колене, и то съвсем стандартно…

Иначе пътноподдържащите фирми декларираха, че имат необходимата техника, материали и хора, за да се справят със зимното почистване и поддържане на пътища и улици в населените места.

От Горското стопанство в Шумен съобщиха, че са заредили с дърва всички села и се похвалиха, че по принцип осигуряват най-много дърва в цялото предприятие.

Електроразпределителното дружество също декларира, че е готово за зимата и е направило профилактика и ремонти на съоръженията.

Готовност обявиха и всички останали институции, които имат ангажименти към сигурността и здравето на гражданите при зимни условия.

На заседанието присъстваха и кметовете на населените места в община Шумен.  Общинският щаб обсъди организацията и превантивните мерки за осигуряване на нормална работа на инфраструктурата, снабдяването, услугите и почистването на пътищата през предстоящата зима, както и действията, които ще се предприемат при възникване на кризисни ситуации в района.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име