Акад. Иван Миланов откри срещата на невролозите в Шумен заедно с домакина д-р Ивайло Петров. Снимки Валентина Минчева

Още едно събитие събра водещи медици в Шумен.  Започна научно-практическият форум Collegium praxis neurologicae – „Шумен и приятели 2018“.  Той се организира за 12-ти път от дружеството на невролозите от Шуменска област и със специалната подкрепа на МБАЛ–Шумен.  Форумът е под егидата на Българско дружество по неврология с председател акад. Иван Миланов.  За участие са регистрирани 160 невролози от 20 градове на страната.

Първи поздрави колегите си и даде старт на срещата д-р Ивайло Петров, председател на организационния комитет и началник на неврологичното отделение в шуменската болница. Той призна, че мотото „традиция и качество“ е откраднато от рекламата на изпотената бутилка „Шуменско пиво“, макар това да не е единственият спонсор на събитието. Идеята за професионален обмен стартира през 2002 г., когато в същата зала „Форум“ на хотел „Шумен“ се събират 40 невролози. Следващата година присъстващите са двойно повече. През 2012 г. участват 160 невролози от цялата страна, защото иновациите в неврологията се представят от водещите университетски клиники у нас.

Шуменските невролози с проф. Ара Каприлян

С чувство на хумор темата продължи акад. Иван Миланов, който обяви, че с тази научна среща д-р Петров се връща в духовна ремисия, след като извървя стоически своя „камино“. А това „мероприятие“ е липсвало на гилдията на невролозите, които ежедневно изминават не по-малко трудния си път на пилигрими, когато се борят за живота на своите пациенти с тежки диагнози като инсулт, множествена склероза и др. Иван Миланов помним през годините като професор от УМБАЛ „Свети Наум“, който винаги пристигаше с проф. Параскева Стаменова. Сега той призна, че за разлика от националните конгреси, в приятелския кръг на гилдията в Шумен винаги по-открито  се споделят проблемите от ежедневната практика.

В двудневния форум сега участват ръководители на клиники и отделения от водещи болници в страната – „Св. Анна“, „Пирогов“ и „Софиямед“, както и невролози от много болници в страната.

Д-р Ивайло Петров и д-р Антоанета Теофилова с последни уточнения преди откриването на форума

Д-р Светлана Маркова, заместник-кмет по здравеопазване, прочете поздравителния адрес от името на шуменския кмет Любомир Христов. Квартет „Унисон“ изпълни химна на Шумен „От тука започва България“, а фолклорният състав „Луди млади“ закри официалната програма.

Първите лектори в научната програма бяха академиците Иван Миланов и Лъчезар Трайков, проф. Ара Каприлян и  доц. Соня Иванова с теми, свързани с новостите в неврологичната практика. В друга зала беше лекцията за медицинските сестри в неврологията.

Самостоятелна сесия за неврологичните грижи на медицинските сестри

В събота невролозите продължават научно-практическата си среща. В програмата са включени практически  аспекти в лечението на неврологичните заболявания по две теми: „Личният опит“ и традиционната „Д-р Хаус Академи“.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име