Заседанието на общинския съвет във Велики Преслав започна с декларация заради скандала с обществените поръчки. Снимки Радиан.бг

С остра декларация съветниците във Велики Преслав поискаха оставки и уволнения заради скандалните записи за нагласени обществени поръчки, които изтекоха в интернет и бяха огласени от няколко медии, сред които сайтовете Биволъ и Радиан.бг.  Както вече ви информирахме, в поредица от записи между двама мъже се обсъжда обществена поръчка на община Велики Преслав, служебно „спечелена“ от предварително определен бизнесмен, който даже не е подал сам документите си за участие.http://radian.bg/2018/11/01/i-obshtina-veliki-preslav-popadna-v-bivola-sas-samnenia-za-naglaseni-obshtestveni-porachki/

По неофициална информация, единият от участниците в разговорите, вътрешният човек на общината, който дирижира поръчката, е разпознат като общински съветник от АБВ. Самият той твърди в записите, че поръчките минават през заместник-кмета от АБВ Димо Бодуров.

Скандалът днес беше главна тема и на извънредната сесия във Велики Преслав, която иначе беше посветена на вътрешните правила за решаване на случаите на конфликт на интереси.  Заседанието на местния парламент обаче започна с декларация на председателя на съвета Анелия Асенова, която изрази възмущението си от изтеклите в интернет записи.

Председателят на общинския съвет във Велики Преслав Анелия Асенова прочете декларация с искане за търсене на отговорност

„От информацията в записите става ясно, че начинът, по който се провежда търгът, е в абсолютен разрез с българското законодателство… както ние, така и гражданите станахме свидетели на твърдения как по незаконен начин  се уговарят и осъществяват процедурите за възлагане на поръчки“, се казва в декларацията. В документа се припомня, че всички общински съветници са положили клетва да спазват Конституцията и законите на страната.

Общински съвет Велики Преслав се обявява против всички порочни практики, свързани с престъпни схеми на властова корупция и против източването на публични средства за лично облагодетелстване, се подчертава в декларацията. Съветниците настояват за пълно огласяване на случая и за представяне на цялата истина пред обществеността и призовават да бъде потърсена отговорност от всички замесени лица.

Декларацията е подписана от 12 от общо 17 съветници: Анелия Асенова, Иван Иванов, Мустаджан Шабан, Станислав Йорданов, Андрей Андреев, Велико Начев, Емин Емин, Илия Илиев, Желез Железов, Върбан Върбев, Милена Маринова и Юмер Мустафа.

Със специална декларация по случая излезе и общинската структура на ПП ГЕРБ във Велики Преслав. „През изминалата седмица в интернет пространството изтекоха аудио записи, в които по ясен и категоричен начин се посочва как се провеждат обществените поръчки на територията на община Велики Преслав и как се усвояват публични средства в противоречие с всички нормативни документи и общоприети европейски практики. В същите записи многократно се цитира името на лице, заемащо ръководен пост в нашата община /настоящ зам. кмет/ представител на ПП АБВ и имена на служители от общинска администрация. У нашите съграждани останаха сериозни съмнения за корупционни практики в община Велики Преслав и за начина, по който се управляват парите на всеки един данъкоплатец“, се казва в декларацията.

Иван Иванов от ПП ГЕРБ поиска кметът да вземе спешни мерки по случая

Представителите на ГЕРБ призовават кмета Александър Горчев да вземе спешни мерки и да уволни замесените в скандала лица. Тук е мястото да подчертаем, че ПП ГЕРБ беше единствената партия от представените в местния парламент, която излезе с декларация по случая.

Кметът на Велики Преслав Александър Горчев заяви пред съветниците, че вече е сезирал прокуратурата за скандалните записи и очаква заключението на разследващите. Веднага след това ще предприема необходимите мерки и замесените лица ще понесат своята отговорност, каза кметът на Велики Преслав.

Кметът Александър Горчев увери съветниците, че замесените лица ще понесат своята отговорност

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име