Наркооранжерията край с. Хан Крум. Снимки ОДМВР - Шумен

Криминалисти от районното управление във Велики Преслав разкриха две нарко оранжерии с огромно количество канабис в местността „Паметниците“ край село Хан Крум, съобщиха на специален брифинг директорът на областната дирекция на МВР в Шумен Ялчин Расим и окръжният прокурор Маргарита Георгиева.

Работата по разкриване на престъплението е започнала преди няколко дни. При обход в малките населени места, криминалисти от полицейското управление във Велики Преслав усетили мирис на марихуана от оранжерии, намиращи се край главния път Силистра- Шумен-Ямбол в участъка между Шумен и Велики Преслав край село Хан Крум. Полицейските служители наблюдавали обекта няколко дни.

Около 9.30 ч. вчера в имота влязъл мъж. Изяснена била самоличността му – 49-годишният В. В. от Шумен, който се занимавал със земеделие и отглеждал зеленчуци в оранжериите.  През лятото мъжът продавал домати и краставици, а сега там били насети салатки, обясни окръжният прокурор Маргарита Георгиева. Покрай зеленчуците обаче, земеделецът насял и марихуана. В две от оранжериите криминалистите попаднали на множество засадени канабисови растения, всички в различен стадий на растеж. Парниците били с изградена поливна система.

Уведомен е дежурен прокурор от Окръжната прокуратура в Шумен.  Местопроизшествието е посетено от директора на ОДМВР- Шумен ст.комисар Ялчън Расим и административният ръководител на окръжната прокуратура и окръжен прокурор на Шумен Маргарита Георгиева.

От наркооранжериите са иззети общо 551 растения. При претърсване в помещение, пригодено за сушилня, са открити закачени за сушене 885 полусухи стебла листна маса и съцветия канабис. Още 414 сухи стръкa били намерени в три кашона. Общото им тегло е 27 кг.

В хода на образуваното досъдебно производство за държане на наркотично вещество с цел разпространение е било предприето и претърсване в сграда на ул. “Цар Иван Александър“ в Шумен, обитавана от 43-годишния И. И.  В дома му са открити 339 боеприпаси, повечето от които патрони за гладкоцевно оръжие 12-ти калибър, 93 от тях били 9милиметрови, имало и 20 броя за нарезно оръжие – всички незаконно притежавани и без надлежно разрешителни.  В хода на процесуалните действия, извършени под надзор на дежурен прокурор било изяснено, че И. И. има сключен дълъг 50-годишен договор за аренда на оранжериите край село Хан Крум, които впоследствие преотдал с договор за ползване на В. В.

За 72 часа с прокурорско разпореждане е задържан 49-годишният В. В. Срещу него са повдигнати две обвинения, съобщи Маргарита Георгиева. Първото е за държане с цел разпространение на наркотични вещества, а второто е за за засяване и отглеждане на марихуана.  В. В. е криминално проявен, съобщи директорът на ОДМВР – Шумен Ялчън Расим.  Земеделецът е осъждан четири пъти за нанесена телесна повреда, за кражба за управление на моторно превозно средство в срок на наложено административно наказание, а през 2017 г. е съден за шофиране в нетрезво състояние с концентрация на алкохол над 1,2 промила.

Другият шуменец, който е бил проверяван в рамките на разследването – И. И. /43г./ е бил с наложено наказание „пробация“ през 2014 г. за извършено престъпление по чл. 308 ал. 2 от НК- съставяне на неистински официални документи.  Сега срещу него е образувано производство за незаконно притежаваните боеприпаси. Няма данни, че той е знаел за отглеждания канабис в преотдадените от него оранжерии.

Работата по документиране на престъплението продължава.  Тази година значително се увеличи броят на разкритите случаи на държане и разпространение на марихуана, заяви директорът на ОДМВР Ялчън Расим.  От началото на годината в региона са разкрити 79 случая, включително и на наркооранжерии, което е с 41 % повече в сравнение с миналата година.

Според разследващите, разбитите наркооранжерии са на хора, които „прохождат“ в отглеждането и разпространението на наркотици. Не е установено задържаните да са се занимавали преди това с подобна дейност или да са пласирани наркотици в региона.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име