Уникален и изключително красив златен кръст и олтарна плоча с три кръста и надпис на кирилица откри екипът на проф. Константин Тотев. Находките са съвсем скорошни, от преди седмица. Точната дата по протокол е 30-ти октомври. Те са от откритата това лято от археолога църква № 23, до западната крепостна стена на хълма Трапезица във Велико Търново, за която RegNews вече писа. Кръстът е намерен в камера от хоросан, точно зад олтарния стълб. По-дълбоко от другите кръстове и обеци, които също са открити в последните дни.

За находките и откритията говори проф. Константин Тотев на една своеобразна пресконференция на открито, на Трапезица, близо до обекта, на който работи с екипа си.

„Кръстът е енкулпион, който е поставен при самото строителство, при освещаването на храма. Знае се, че още на Седмия Вселенски събор от 787 г., е решено да не се строи църква без да се освещава. При тази нова църква № 23 ние имаме самата реликва. Над нея, на подовото ниво е открит друг процесен кръст, а под подовото ниво – нагръден кръст с надпис „Исус Христос побеждава”. Златният кръст (енкулпион) е византийска изработка. Тези византийски кръстове енкулпиони съдържат мощи от Светия кръст. Изработката им е много популярна през македонския и Комниновия период на Византия, но продължават да се работят и през Палеологовото време (13 – 14 век). Специално тази група енкулпиони, каквато е новооткрития кръст от църква № 23, става по-късно популярен в Русия.

Интересна е украсата на кръста. Основното изображение е Разпятие Христово, с три медальона на светци или евангелисти, това ще се види впоследствие. Интерес заслужава масивното ухо, което е украсено с неул – византийска техника с живачна смес, която се работи само върху злато. Нямаме открити паметници в Търново с неул. Така че, ухото за провесване на кръста е украсено по този начин. На него има няколко орнаментални палмети, има система от кръстове.

Кръстът се състои от две части и загадката е дали ще го отваряме или не. Обикновено такива кръстове са бронзови, сребърни има в Женева. До този момент няма от злато в известната литература. Изглежда, че кръстът не е отварян”, обясни проф. Тотев.

Другото невероятно откритие от научна гледна точка е плочата на олтарната маса.

„Тука е хубаво, че освен стълба за олтарната маса, ние открихме и самата маса. На тази маса се оказа, че има гравирани три изображения на патриаршески кръстове с надписи: „Христос”, „Христос”, „Христос побеждава”. Над тях се оказа кирилски надпис, вижда се добре, който гласи „Цар на славата” (за Христос). Това е една формула, която е свързана с 24-ия псалм Давидов, където се очаква идването на месията”.

Открита е и златна момента, сечена от Йоан дука Ватаци в 60-те години на 14-ти век.

Със съкращения от www.regnews.net

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име