Музеят в Плиска. Снимка РИМ - Шумен

Регионалният исторически музей в Шумен и шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ организират честване по случай 75-годишнината от рождението на известния учен и археолог проф. дин Рашо Рашев, съобщиха от РИМ.  Годишнината ще бъде отбелязана с церемония на 12 ноември, понеделник, от 10 ч. в Националния историко-археологически резерват Плиска.

Музейната експозиция в обекта носи името на изтъкнатия български учен – историк, дългогодишен проучвател на първата българска столица, преподавател и директор на Националния археологически институт с музей при БАН.

проф. Рашо Рашев

Проф. Рашо Рашев, един от най-големите специалисти в страната по прабългарска и средновековна история, загина трагично в пожара във влака София – Кардам на 28 февруари 2008 г.  Посмъртно на проф. Рашев беше присъдено най-високото отличие на Шумен – Почетен гражданин.  През 2012 г. в негова памет и поради заслугите му за развитието на българската археология, музеят в Националния историко-археологически резерват Плиска беше наречен на неговото име със заповед на министъра на културата.

На честването в понеделник ректорът на шуменския университет проф. д.и.н. Георги Колев ще връчи почетен плакет на висшето училище на близките на трагично загиналия археолог, а фотоизложба ще представи моменти от проучвателската и научноизследователската му дейност.

За пета поредна година семейство Рашеви ще награди с грамота и парична сума изявен студент от Шуменския университет. Той е избран от комисия от преподаватели в катедра „История и археология“ и представител на семейството по критериите общ успех от курса на обучението минимум Отличен 5.50, участие в експедиции, археологически разкопки, научни конференции, публикации в областта на историята и археологията.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име