Две интересни срещи организира регионалната библиотека в Шумен на 22 ноември.

В четвъртък от 17.30 ч. проф. Петър Стоянович ще изнесе публична академична лекция на тема „Централна Европа като империя, буфер и общност. Нейните естествени връзки с България и задължения към общото ни историческо и духовно наследство”.  Проф. Петър Стоянович е магистър по философия от Виенския университет, където завършва специалностите „Обща история” и „История на Източна и Югоизточна Европа”.  Успешно защитава и степените „Доктор по философия” и „Доктор на историческите науки”.  Хабилитационният труд, с който придобива академичната титла професор, изследва времето между абдикацията на княз Александър I и възкачването на българския трон на княз Фердинанд и е на тема „Междуцарствието, кризата и битката за българския трон (1886-1887)”.

Проф. Петър Стоянович е член на секция „Съвременна история” на Института за исторически изследвания на БАН и преподавател в Катедра „Журналистика и масови комуникации” на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”.

Отново на 22 ноември, от 18 ч. в заседателна зала на библиотеката гостува поетесата Маргарита Зидарова с представяне на дебютната си стихосбирка „Капчици душа”.  Мъдра книга, четиво, което укрепва духа – така определят поетичната книга на Маргарита Зидарова докосналите се до нея. Самата авторка свързва раждането на стихосбирката и нейното съдържание с безпрекословната си убеденост, че колкото повече мълчание съдържа една дума в себе си, толкова по-силна е тя – наоколо е пълно с думи, които са празни именно защото са се родили преждевременно, преди да е натежало мълчанието в тях; да е натежало толкова много, че да те стисне за гърлото.

Маргарита Зидарова е родена и живее в Търговище. Възпитаник е на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” – специалност „Предучилищна педагогика”. В момента е управител на книжарница в Търговище, регионален представител за града на издателство РААБЕ България и театрален агент на Драматичен театър – Търговище.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име